Kerkük İl Meclisi toplanıyor: Arap ve Türkmenler katılmayacak

Erbil (Rûdaw) - Başkanın talebiyle Kerkük İl Meclisi'nin ilk toplantısının bugün yapılması planlanıyor. Türkmen Cephesi ve Kerkük'teki Arap Koalisyonu, “yasadışı” olduğu iddiasıyla toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) fraksiyonu Kerkük İl Meclisi üyesi Perwin Fatih, "Kerkük il meclisinin tüm üyelerine bir davetiye gönderildi. Hiçbir parti bize katılmayacağını resmi olarak bildirmedi" dedi.

Perwin Fatih toplantının gündem maddelerine ilişkin şunları dile getirdi:

"Toplantı üç maddeden oluşacak; konseyin içtüzüğünde değişiklik yapacak bir komite oluşturulmasına ilişkin oylama ve 7 binden fazla vatandaşın sözleşmeli istihdamı konusu tartışılacak. Toplantının üçüncü maddesi ise Türkmenlerin bir an önce yerlerini doldurmalarını istemek olacak.”

Türkmenler toplantıya katılmayacaklarını açıkladı

Kerkük İl Meclisinin Türkmen üyesi Sevsan Şakir ise Rûdaw’a "Nihai bir karar verdik ve toplantıya katılmayacağız" açıklamasında bulundu.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salih X hesabından yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Yarın düzenlenecek olan Kerkük İl Meclisi oturumu öncesi, kamuoyuna açıklamamızdır. Kerkük'ün hassas ve tehlikeli meselesi, IKBY seçimleri üzerindeki çatışmalarla ilişkilendirilmemelidir. Kerkük; güvenlik, siyasi ve toplumsal istikrarı korumak adına siyasi çekişmelerden uzak tutulmalıdır. Herkese Kerkük'ün güvenliğini korumak için çalışması, çatışmaları tırmandırmaması ve özellikle Türkmenlerin hakları ve kazanımlarının korunması gerektiği konusunda uyarıyoruz.”

KDP henüz kararını açıklamadı

Kerkük İl Meclisindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) grubunun başkanı Hasan Macid, Rûdaw'a  yaptığı açıklamada "Konuyla ilgili henüz resmi bir karar almadık ve katılıp katılmayacağımız da belli değil" dedi.

Arap partisi katılmıyor

Kerkük'teki Arap Egemenlik Partisi ise Kerkük valiliği görevinin Arapların toplumunun hakkı olduğunu söyleyerek il meclisi toplantısına katılmayı reddetti. Bu Arap Egemenlik Partisi’nin il meclisi toplantısını ilk reddedişleri.

Egemenlik Partisi'nden Kerkük İl Meclisi üyesi Salwa Mefreci,  "Pozisyonumuz değişmedi ve daha önceki açıklamalarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

10 Ağustos'ta Bağdat'taki Reşid Otel'de Kerkük İl Meclisi’nin dokuz üyesinin katılımıyla bir  toplantı düzenledi ve Kerkük’ün yerel yönetimini belirledi. Valilik görevi KYB'nin payından Kürtlere, il meclisi başkanlığı görevi ise Araplara verildi.