Fotoğraf galerisi

25-08-2021
18 Photos

Erbil (Rûdaw) - Tarihi Erbil Kalesi’nde yapılan restorasyonun yüzde 95’i tamamlandı. Restorasyonun Haziran 2022’de tamamen bitmesi planlanıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), “Dünyada yaşamın kesintisiz devam ettiği en eski mekan” olarak tanımladığı ve Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Erbil Kalesi’nde 2009’da başlatılan restorasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

2014 yılında IŞİD’in ortaya çıkması ve ardından Bağdat hükumetinin Kürdistan Bölgesi’ne uyguladığı mali ambargo ile gelen ekonomik kriz nedeniyle restorasyon çalışmaları aksamıştı.

Rûdaw’a konuşan Erbil Kalesi Restorasyon Komisyonu Başkanı Nihad Latif Qoce, daha sonra hız verilen çalışmanın yüzde 95’inin tamamlandığını söyledi.

2020’den bu yana 3 milyon dolar harcadıklarını kaydeden Qoce, bu bütçenin bir kısmının Avrupa Birliği tarafından MEDA Projesi kapsamında UNESCO’ya hibe edilen bütçe ile, diğer kısmının ise Erbilli iş insanı Şeyh Baz Rauf Berzenci tarafından karşılandığını belirtti.

Kalede şu an iki müzenin bulunduğunu, iki müze daha yapılacağını yapılacağını anlatan Nihad Latif Qoce, çocuklar için de kaleyi animasyon ile tanıtan bir bölüm yapılacağı bilgisini verdi.

Qoce, Kalenin altyapı, kanalizasyon gibi projelerini tamamladıklarını, Temmuz 2022’de restorasyon çalışmalarını tamlanacak olan kalede, 400 yıllık su kuyusu, 20 binanın onarımı ve aydınlatma çalışmalarını hayata geçireceklerini söyledi.  

Yaklaşık 6 bin yılllık tarihi geçmişe sahip olan Erbil Kalesi içindeki arkeolojik çalışmalara göre tarihi mekan, Mezopotamya'daki ilk şehirleşmenin merkezlerden birisi kabul ediliyor. Günümüze kadar ayakta kalabilen kale, Asuri İmparatorluğunun önemli siyasi ve dini merkezi olarak biliniyor.

102 bin 190 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen kalede 490 bina bulunuyor.

UNESCO'ya göre kale içindeki yerleşim alanı farklı dönemlerde "Irbilum, Urbilum, Urbel, Arbail, Arbira, Arbela" isimleriyle de anıldı.

 

Foto muhabir: Bilind T. Abdullah