Rojhılat’ta orman yangınını söndürmeye çalışan çevreci hayatını kaybetti

Haber Merkezi – Rojhılat’ın Senendej kentinde çıkan orman yangınını kontrol altına almaya çalışırken yaralanan Kürt çevreci, bu sabah hayatını kaybetti.

Senendej’e bağlı Kamyaran içesinde pazartesi günü meralar ile ormanlık alanlarda büyük bir yangın çıktı. Çok sayıda gönüllü, çevreci grup ve yerel yetkililerin yardımıyla yangın bir gün sonra söndürüldü.

Senendej’de devlet kurumunda çalışan 39 yaşındaki İsmail Kerimi, yangın söndürme çalışmalarına katılırken yaralandı. Kerimi’nin vücudunda ciddi yanıklar oluştu. Ağır yaralı İsmail Kerimi bugün hayatını kaybetti.

Kerimi, geride eşi ve iki çocuğunu bıraktı.

Merivan'daki bir çevreci grup olan “Çiya The Green Organization” bir açıklama yayınlayarak Kerimi'nin ailesine başsağlığı diledi ve son yangının kundaklama sonucu çıktığını iddia etti. Grubun açıklamasında, "İlgili makamlar ve yargı, yangına neden olanları tespit edip cezalandırmalı" ifadeleri yer aldı.

Zagros dağlarında yaz aylarında orman yangınlarının çıkması son on yılda neredeyse her yıl görülmeye başladı. Kundaklama iddiaları ve hükümetin eylemsiz kaldığına dair suçlamalar da endişeye yol açtı.

Yangınlar ve sonuçları hakkında yeterli istatistikler mevcut değilse de Merivan ve yakın bölgelerde her yıl ortalama 250 yangın olayı meydana geliyor. 2010 yılında yaklaşık bin ayrı olay kaydedildi. Merivan'a ek olarak Paveh, İlam ve Kirmanşan’da da son beş yılda sık sık yangınlar çıktı

Çiya'nın iki üyesi, orman polisinin iki üyesiyle birlikte bir orman yangınını kontrol etmeye çalışırken Merivan'da hayatlarını kaybetti.

Sina Soma bu habere katkıda bulundu.