Reklam filmleri kaldırılan sanatçılardan NIKE'a eleştiri: Kürt sesi ötekileştirildi

24-07-2024
Etiketler NIKE Reklam filmi Maceo Frost Robin Nazari
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - NİKE’ın reklam filminde şarkıları  kullanılan ve daha sonra silinen iki sanatçı, bu hareketin ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğunu ve Kürt sesini ötekileştirdiğini söyleyerek şirketi eleştirdi.

ABD merkezli, önde gelen spor ayakkabı, spor giysi ve spor aksesuarları tasarımcısı ve pazarlayıcısı dünya devi NIKE’ın 5 Temmuz’da sosyal medya hesaplarında yayınlanan yeni reklam filminde, Kürt sanatçı Robin Nazari ile İsveçli yönetmen-prodüktör Maceo Frost'un kurduğu 'Bijî' isimli müzik ikilisinin ''Gold'' (Altın) isimli şarkısını kullandı.

Şarkıda “Altınımı Kürt anne gibi takmayı seviyorum(I like to wear my Gold, like a Kurdish mum). Londra’dan Kürdistan’a (London to Kurdistan’a)” sözleri yer alıyordu.

Reklam filminin sosyal medyada yankılanmasının ardından NIKE yayınlamasından tam 48 saat sonra filmi sosyal medya hesaplarından kaldırdı. Bu birçok kullanıcının tepkisini çekti.

"Kürt sesi ötekileştirilmiş oldu"

Kürt sanatçı Robin Nazari ile İsveçli yönetmen-prodüktör Maceo Frost sosyal medya üzerinden vidodaki şarkılarının kaldırılmasına ilişkin yaptıkları ortak açıklama yaptı.

Açıklamada"Sanatsal ifade temel bir haktır ve kültürler arasındaki anlaşmanın geliştirilmesi için bir araçtır. Nike'ın sessizliği ve iddiaları tartışmaması markamıza ve itibarımıza zarar vermiştir. Şarkının hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırılarak Kürt sesi ötekileştirilmiş oldu " ifadelerini kullandı.

"NIKE'ın hareketi tehlikeli bir emsal"

İki sanatçı, şarkıyla kültürlere saygı duyulması ve sevgiyi dünyaya yaymayı hedeflediklerini belirterek "(NIKE) Bu hareketiyle bazı kültürlerin uluslararası bir platformu hak etmediği gösterilerek tehlikeli bir emsal yaratıyor" şeklinde tepki gösterdi.

Reklam filminde Fransız futbolcu Kylian Mbappe de yer alıyor.

NIKE'ın Kürt ve Kürdistan sözlerinin geçtiği reklam filmi yayınlamasından kısa bir süre sonra sosyal medya platformlarında trend haline geldi.

NIKE, videonun silinme sebebine ilişkin  şimdiye kadar bir açıklama yapmadı. Ancak Kürdistan isminin uluslararası firmalar tarafından kullanılması Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıların bazılarının ırkçı yorumlarına neden oldu ve videonun bir kısmı sansürlendi.

Rûdaw İngilizce servisi NIKE yönetimiyle iletişime geçti ancak NIKE yönetimi "müsait" olmadıkları gerekçesiyle bir açıklama yapmaktan kaçındı. 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli