Fehmi Burhan: Kerkük'te nüfus sayımı bu aşamada tehlikelidir

Erbil (Rûdaw) -  Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışındaki Kürdistani Bölgeleri Kurulu Başkanı Fehmi Burhan mevcut durumda Kerkük’te bir nüfus sayımı yapılmasının oldukça tehlikeli olduğunu ve kentin büyük bir ‘Araplaştırma’ politikasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Irak hükümeti Kasım ayında 140’ıncı madde kapsamına giren “tartışmalı bölgeler” olarak geçen Kürdistani bölgeler de dahil olmak üzere nüfus sayımı yapılmasını kararlaştırdı. IŞİD saldırıları ve 16 Ekim olaylarının ardından en fazla göç veren kentler arasında yer alan Kerkük’te hükümetin de teşvikiyle artan Arap nüfusu nedeniyle Kürtler nüfus sayımı yapılmasından endişeli.

“Kerkük’te nüfus sayımı sorunları derinleştirir”

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışındaki Kürdistani Bölgeler Kurulu Başkanı Fehmi Burhan bu aşamada Kerkük’te ve Kürdistan İdaresi dışında kalan Kürt bölgelerinde bir nüfus sayımı yapılmasının tehlikeli olduğuna işaret etti.

Özellikle Kerkük’te yapılacak nüfus sayımının sorunları derinleştireceğini belirten Burhan, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi İdaresi dışındaki diğer Kürdistani bölgelerdeki Kürtlerin en büyük sorununun “Araplaştırma” politikası olduğunu söyledi.

"Anayasaya aykırı adımlar”

İthal Arapların Kerkük’e yerleştirilmesinin tahmin edilenin de üstünde olduğunu belirten Burhan, "140. madde yürürlüğe girene kadar şehrin demografik yapısını değiştirmeye yönelik her türlü adım anayasaya aykırı bir girişimdir" ifadelerini kullandı.

Kerkük’teki ‘Araplaştırma’ politikasının sadece etnik değil mezhepsel düzeyde de olduğuna dikkat çeken Fehmi Burhan, “Artık Kerkük'ün Araplaştırılması, sadece etnik Araplaştırma değil, mezhepsel Araplaşmanın da olduğu bir düzeye ulaştı" şeklinde konuştu.

Köyler inşa ediliyor

Arapların artık açıkça Kerkük'e akın ettiğini belirten Burhan, "Arapların Kerkük çevresinde köyler inşa ederek ilin demografik yapısını tamamen bozduğu yönünde haberler aldık” dedi.

3 aşamalı 140. madde uygulanmadı

2005 yılında Irak ve Kürdistan Bölgesi halkının büyük çoğunluğu tarafından onaylanan Irak Anayasasının “tartışmalı bölgeleri” içeren 140'ıncı maddesinin 31 Aralık 2007’ye kadar uygulanması gerekiyordu. Maddenin uygulanması normalleşme, nüfus sayımı ve referandum şeklinde 3 aşamadan oluşuyor.

Ancak şu ana kadar ilk aşamanın yalnızca bir kısmı uygulanırken nüfus sayımı ve referandum aşaması 17 yıldır uygulanmadı. 16 Ekim 2017 tarihinde bölgenin Heşdi Şabi milislerinin eline geçmesiyle bölgede Kürt nüfusu göçertilirken, Irak’ın orta ve güney bölgelerinden getirilen ithal Araplar kentin atanmış yönetimi tarafından bölgeye yerleştirildi.

Irak hükümeti siyasi, ekonomik, sosyal ve diğer yönleriyle en bariz ihtiyaçlardan biri olan genel nüfus sayımının 20 Kasım'da yapılmasına karar verdi. Irak hükümeti 2009'dan bu yana nüfus sayımı yapmayı planlıyor ancak siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle bu planlar uygulanamıyor.

Irak her 10 yılda bir nüfus sayımı yapılmasına karar vermişti. Irak'ta 1927, 1934, 1947, 1957, 1965, 1977, 1987 ve 1997 yıllarında nüfus sayımları yapılmış ancak Güney Kürdistan en son sayıma dahil edilmemişti. Irak şu an 1957’deki nüfus sayımının verilerini esas alıyor.