Peşmerge Bakanlığı'ndan Heşdi Şabi'nin ölümle tehdit ettiği gence ilişkin açıklama

Erbil (Rudaw) – Peşmerge Bakanlığı Kerkük’te Heşdi Şabi milislerinin Kakayi bir Kürde “hakaret etmesinin” kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Kerkük’te Kürtlere ve Peşmerge’ye kötü söz söyleyen Haşdi Şabi milislerine karşı çıkan Kakeyi Kürt genci, milisler tarafından hakarete  uğradı, bıyıkları kesildi ve ölümle tehdit edildi.

Rûdaw’a konuşan Kakeyi genci Eymen Abdi Casım olayı şöyle anlattı:

“Kerkük-Bağdat yolunu onaran bir şirkette işçi olarak çalışıyorum. Heşdi Şabi milislerine bağlı bir müfreze çalıştığımız yere gelerek Kürt, Kürdistan, Peşmerge ve Başkan Barzani’ye hakaret etti. Ben de tahammül edemedim ve aynı şekilde karşılık verdim. Hemen beni yakalayarak öldürme niyetiyle götürmek istediler.  Ama iş yerindeki işçiler engel oldu. Beni araçlarına alarak tabanca çektiler, dövdüler. Daha sonra saçlarımı ve bıyığımın yarısını traş ettiler. Bana ‘artık buradsa çalışma yoksa seni öldürürüz’ diyerek tehdit ettiler.”

Kürt genci Haşdi Şabi milisleri hakkında şikayette bulundu.

Heşdi Şabi tarafından hakarete uğrayan genci amcası Nazım Casım ise “ Heşdi Şabi’nin yaptığı bizim kutsalımıza hakarettir. Bir hafta önce de yeğenim Kürt ve Kürdistan’a küfreden bir genç ile tartış, yine Haşdi Şebi’nin askeri noktasına götürülüp kaba işkenceye maruz kalmıştı. Bugün nerde iş başında olduğunu öğrenmişler. Çalıştığı yere ağır silahlar yüklü araçlarla gitmişler. Bir kişi için bir müfreze gitmiş. Yeğenimi dövmşler hakaret etmişler, öldürmek istemişler.  Kakeyi olduğunu biliyorlar, bizim için bıyıkların kutsallığının farkındalar. Bunu bilerek bıyığını traş etmişler. Bir mermi sıksaydılar ama bu hakareti bize yapmasaydılar” dedi.

Öte yandan yaşana olaya ilişkin Peşmerge Bakanlığı bir açıklama yaptı.

Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Heşdi Şabi’ye bağlı bir müfrezenin Peşmerge Güçleri 9’uncu Tugayı Peşmergesi Eymen Abdi Casım’a hakaret edildiği belirtilerek olayın kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Yapılan açıklamada, “Kerkük güvenlik güçlerinden bu olayın gerçeğinin ortaya çıkarılması için bir  soruşturma komitesi kurulmasını, suçluların bulunmasını ve yasalara göre cezalandırılmasını istiyoruz.  Bu tür olayların tekrarlanmaması için suçluların yargılanması şarttır” denildi.