Axin'in annesi: Eşimin ve kızımın katilinin asılmasını istiyorum

Erbil (Rûdaw) - Zaho’da bir bahçede öldürülerek gömülmüş halde bulunan Faruk Mirze ve 6 yaşındaki kızı Axin’in  ailesi katilin idam edilmesini istiyor. Aile, olayın ardından zor günler yaşıyor.

4 Ağustos 2022 tarihinde Duhok’un Zaho ilçesinde Ezidi Kürtlerin kaldığı Çem Mişko Kampı’nda ikamet eden 42 yaşındaki Ezidi Kürt Faruk Mirze Halef ve 6 yaşındaki kızı Axîn, Hasan Reşo köyüne gitmiş ve ardından kendilerinden bir daha haber alınamamıştı.

Ailesinin yetkililere haber vermesi üzerine başlatılan inceleme kapsamında Halef'in cesedi 8 Ağustos’ta, Bedara köyünde bir bahçede bulunmuş ancak küçük kızın izine rastlanmamıştı.  

Katilin yakalanması ardından aynı yerde yapılan arama sonucu Axîn’in cenazesi de 12 Ağustos günü bulunmuştu.  

Duhok Mahkemesi, Ezidi Faruk Mirze Xelef ve 6 yaşındaki kızı Axin’in katilini idama cezasına çarptırmıştı.

Olayın ardından bir yıla yakın bir süre geçti. Rûdaw Duhok muhabiri Eyub Nisri’ye konuşan Faruk Mirze Halef’in ailesi, çok zor bir dönemden geçtiğini anlattı.

Halef’in eşi ve Axin’in annesi Sêvê Bapîr hiçbir geçim kaynaklarının olmadığını ve dört çocuğa bakmak zorun kaldığını belirterek, “Şimdi çocuklarıma hem annelik hem de babalık yapıyorum. Başımıza gelen büyük bir felaketti. Benim için hayat çok zorlaştı” dedi.

Bu vahşice cinayetlerden sonra katilin yaşamaması gerektiğini belirten Sêvê Bapîr, “Mahkeme sonrası hemen idam edilmeliydi. Ama şu ana kadar bu gerçekleşmiş değil” şeklinde konuştu.  

Evinin duvarına kızı ve eşinin portrelerini asan Sêvê, resimlere her baktıkça o korkunç olayı hatırlıyor ve katil idam edilmedikçe huzura kavuşmayacağını söylüyor.  

Axin’in kız kardeşi, evin diğer kızı Emîre Faruk ise, “Biz öksüz kaldık.  Annem 4 çocuğa bakamıyor. Daha önce okulda çok başarılı bir öğrenciydim ancak şimdi öyle değilim. Bu olay yüzünden eğitimime adapte olamıyorum. Umarım hükümet babamın ve kız kardeşimin katilini asar” ifadelerini kullandı.

Duhok vilayetinde sadece bu ay içerisinde biri eşi ve ikisi amca çocukları tarafından olmak üzere toplam 3 kişi öldürüldü.