Dersim’de kuraklık ve yayla yasağı sürü sahiplerini zorluyor

24-06-2021
Ali Haydar Gözlü
Dersim'de kuraklık ve bazı yaylaların yasak olması nedeniyle sürü sahipleri zor günler geçiriyor
Dersim'de kuraklık ve bazı yaylaların yasak olması nedeniyle sürü sahipleri zor günler geçiriyor
Etiketler Dersim Yayla Çemişgezek Pertek
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'de kuraklık ve bazı yaylaların yasak olması nedeniyle sürü sahipleri zor günler geçiriyor.

Her yıl Haziran ayında yaylalara çıkan Çemişgezek ve Pertek ilçesinde hayvancılık yapan sürü sahipleri bu yıl kuraklık ve yaylaların yoğunluğu nedeniyle yeterli verimi alamadığını belirtiyor.

Dersim Tarım İl Müdürlüğü, Dersim'de bulunan 150 bin sürü için  23 yaylayı sürü sahiplerine kiraladı. Ancak sürü sayısının fazlalılığı, yaylaların az olması ve kuraklık hayvan sahiplerini zorluyor.

Dersim'in Pülümür ilçesine bağlı Karagöl (Gola Şaye) yaylasına yerleşen sürü sahipleri yeterince ot olmamasından kaynaklı hayvanların aç kaldığını söylüyor.

Rûdaw’a konuşan Türkan Yıldız, "Bu yıl süt yok, bu yıl mağduruz. Biz kadınlar çalışıyoruz ama durum kötü. Bakanlar gelsinler halimizi görsünler. Yaylalar çok pahalı, her taraf kurumuş, hayvanlarımız aç susuz, araba parası çok, çoban pahalı, bakanlar gelsin, Kılıçdaroğlu gelsin derdimize ortak olsun" dedi.

Kuraklık ve bazı yaylaların yasak olması nedeniyle yaylalarda yoğunluk yaşandığına dikkat çeken sürü sahipleri, ürettiklerin peynirin ucuza gittiğini, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor.

Süleyman Koçarslan da, "En büyük sıkıntımız mera, meramız az. 2 yıldır Pülümür dağına geliyoruz. Karaçayır ve Şanpaşa'ya geliyorduk. 2 mera dinlenmesi için yasaklanmış. Böyle olduğu için fazlasıyla hayvan meralara yığıldı. Yaylada fazla hayvan var. Meralar tahrip oluyor, çok fazla hayvan var. Suyumuz var ama hayvanların yiyeceği ot yok, kuraklık var. Peynirimiz bu sene ucuza gidiyor.Verim yok buda problem bizim için" diye konuştu.

Geçim kaynaklarını hayvancılıktan sağlayan köylüler, yaz boyunca verdikleri çabanın ve ürettikleri ürünlerin karşılığını da alamadıklarını belirtiyor.

Hıdır Yıldız, "Derdimiz, kıtlık başka bir şey değil. Peynir para etmiyor, hayvan para etmiyor. Çoban parası 4 bin TL'den 8 bin TL'ye çıkmış. Yayla fiyatları artmış. Kuraklık var, hayvan ne yiyecek, çoban ne yiyecek biz ne yiyeceğiz. Tüccarlar kendini düşünüyor bizi düşünmüyor. Herkes kendi kazancını düşünüyoruz. Bu yıl zor durumdayız" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli