Diril çifti soruşturması: Apro Diril’in iki kişiyle konuşma kayıtları ortaya çıktı

24-06-2021
Medine Kılıç
Etiketler Rojhat Dilsiz Diril çifti Şimoni Diril Hürmüz Diril
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Hürmüz ve Şimoni Diril çiftinin kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç kişiden biri olan Apro Diril tutuklandı.

Olayla ilgili 533 gün sonra bir kişinin tutuklanmasını Rûdaw’a değerlendiren Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, dosya yeni delillerin eklendiğini, Apro Diril’in bu kapsamda tutuklandığını söyledi.

Rojhat Dilsiz, bu yeni delillerin, Apro Diril ile dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle isimleri öğrenilemeyen 2 kişi arasında geçen telefon görüşmesi kayıtları olduğunu kaydetti.

Dosyada gizlilik kararı olduğu için soruşturmanın detaylarına vakıf olamadıklarını belirten avukat Rojhat Dilsiz, yakın zamanda dava açılmasını beklediklerini, dava açılması durumunda gizlilik kararının da kalkacağını ve soruşturmanın detaylarını ondan sonra öğrenebileceklerini belirtti.

Savcılığın etkin bir soruşturma yürütmesi gerektiğini kaydeden Dilsiz, kamuoyunun baskısı sonucunda 533 gün sonra bile olsa bir tutuklamamanın gerçekleştiğini söyledi.

“Yakın bir zamanda muhtemelen dava açılır”

Telefon görüşmesi kayıtlarının içeriğini bilmediklerini söyleyen Rojhat Dilsiz, “Daha önce zaten bir soruşturma devam ediyordu. Bununla ilgili ilgili zaten 3 kişi gözaltına alınmıştı. Tape kayıtları çıktı. Tabii halen gizlilik kararı olduğu için ayrıntıları çok fazla bilemiyoruz ama yeni delillere ulaşıldığını söyleyebiliriz. Biz bu delilleri ancak dosyada gizlilik kararı kaldırıldığı zaman görebiliriz. Tape kayıtları Apro Diril ve diğer iki kişi arasındaki telefon görüşmelerini içeriyor. Dosyada gizlilik kararı olduğu için diğer iki şüphelinin isimlerini bilemiyoruz. Yakın bir zamanda muhtemelen dava açılır, gizlilik kararı kalkar o zaman ayrıntıları da öğreniriz” ifadelerini kullandı.

Avukat Dilsiz, “533 gün sonra bir tutuklama oldu. Süreç neden bu kadar uzadı” sorusuna da şu cevabı verdi:  

“Biz de zaten ondan muzdaribiz. Biz de ‘soruşturma bu kadar uzun süre devam etmemeli’ diyorduk. Toplumda infial yaratan bir olay zaten. Ciddi anlamda bir kamuoyu oluştu. Soruşturmaya dahil olarak talepte bulunarak ayrıntılara vakıf olmaya çalışıyoruz.  Zaten biliyorsunuz Şimoni Diril’in olaydan 70 gün sonra cansız bedenine ulaşıldı. Hürmüz Diril’e hala ulaşılamadı. Dolayısıyla bu soruşturmanın etkin bir şekilde ve gerçeklerin açığa çıkarılması noktasında savcılığın daha aktif olarak harekete geçmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. Süreç devam ediyor.”

“Farklı bağlantıları vardır diye düşünüyoruz”

Apro Diril’in ailenin akrabası olduğunu ifade eden Dilsiz, “bölgede silahlı kişilerin görüldüğü ve çiftin o kişiler tarafından kaçırılmış olabileceği” iddiası hakkında da şunları kaydetti:

“Evet öyle söylentiler var, bize de yansıyor ama dosyada var olan, bildiğimiz delillerle hareket edilmesi gerekir. Ona yönelik şu an ekstradan bir şey yok ama muhtemelen farklı bağlantıları vardır diye düşünüyoruz. Daha dosyaya hakim olmadan bir şey söylememiz doğru olmaz. İki kişi 533 gündür kayıp. Bir tanesinin cansız bedenine ulaşılıyor 70 gün sonra. Bunu açığa çıkarmak devletin asli görevidir.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli