Peşmerge Ortak Koordinasyon Odası çalışmaları kapsamında Mahmur’a döndü

24-05-2021
Rûdaw
Etiketler Peşmerge Güçleri Irak Kerkük Ortak Koordinasyon Odası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Peşmerge Güçleri’nin Kerkük’teki Ortak Koordinasyon Odası çalışmaları kapsamında K1 askeri üssünde göreve başlamalarının ardından bugün de Mahmur ilçesindeki ortak faaliyetler resmen başladı. Musul’daki Ortak Koordinasyon Odası’nın çalışmalarının ise yarın resmen başlanması bekleniyor.

Rûdaw muhabiri Ferhat Dolamari’nin aktardığı bilgilere göre, Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasında Mahmur’da kurulan Ortak Koordinasyon Odası, faaliyetlerine bugün resmen başladı.

Geçtiğimiz gün Peşmerge Güçleri, Ortak Koordinasyon Odası çalışmaları kapsamında Kerkük’teki K1 askeri üssüne geri dönmüş, Irak ordusu ile birlikte faaliyete başlamıştı.

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Genel Kurmay Yardımcısı Tümgeneral Kahraman Kemal, “Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki Musul, Diyala, Selahaddin ve diğer vilayetlerdeki Kürdistani bölgelerde Ortak Koordinasyon Odalarında göreve başlayacak” demişti.

Rûdaw muhabiri Dolamari, yarında Musul kentinde çalışmalara başlanacağını aktardı.

Rûdaw’a konuşan Irak 14’üncü Tümen Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral İdris Hıdır, Peşmerge Güçleri’nin geri dönmesiyle ilgili olarak, “Özellikle tartışmalı bölgelerde Irak ordusu ile Peşmerge arasındaki güveni tekrar sağlayacaktır. İkincisi de IŞİD’in bölgedeki faaliyetleri ve kapasitesi hakkında Peşmerge ile Irak ordusu arasında istihbarat bilgi alışverişinde bulunmalarına olanak sağlayacak. Üçüncüsü, IŞİD’e karşı ortak askeri operasyon düzenlemek, son olarak da iki taraf arasındaki kontrol noktalarını kaldırıp yerine ortak kontrol noktalarının kurulması sağlanacak” dedi.

Öte yandan Ortak Koordinasyon Odası’nda görevli Peşmerge Tuğgeneral Osman Berwari de, “16 Ekim 2017 yılından sonra açıkçası insanların güvenini yitirmiştik, ancak bu vesileyle insanların yeniden güvenini kazanıp tekrar evlerine ve yurtlarına geri dönmelerini sağlayacağız. Peşmerge bir kez daha söz konusu bölgelere geri dönecek ve ilk adımda da Ortak Koordinasyon Odası’ndaki çalışmalar başlayacak. Bu kapsamda istihbarat işbirliği sağlayıp ortak operasyonlar gibi bir takıp faaliyetleri ortak yürüteceğiz” diye konuştu.

Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı Temmuz 2020’de 4 ayrı Ortak Koordinasyon Odası’nın kurulması konusunda anlaşmıştı. Söz konusu odalarda 16 Peşmerge subayı, Irak ordusu ve Uluslararası Koalisyon güçlerine mensup subaylar görev yapacak.

Son olarak 2 Mayıs’ta ırak Başbakanı Mustafa Kazımi başkanlığında düzenlenen kapsamlı güvenlik toplantısında Irak ile Peşmerge ortak işbirliğinin yeniden faaliyete geçilmesine karar verilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli