Adıyamanlı çoban 85 milyon yıllık fosil buldu

24-05-2019
Etiketler Adıyaman Turan Cingöz Kreates Dönemi Fosil Tarih
A+ A-
Haber Merkezi - Adıyaman'ın Gerger ilçesinde çobanlık yapan Turan Cingöz (38), 85 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen Deniz Kestanesi fosili buldu. 

Gerger'e bağlı Görgenli köyü kırsalında hayvanlarını otlatan Cingöz, hayvan otlattığı sırada şekilleri dikkatini çeken kayaçların fotoğraflarını çekerek sosyal medyadan paylaştı. 

85 milyon yıllık fosil bulan Turan Cingöz, Foto: DHA

Bir müze yetkilisinin dikkatini çeken fotoğraflardaki kayaçların, 85 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen Deniz Kestanesi fosili olduğu anlaşıldı.

Bunun üzerine Adıyaman Müze Müdürlüğü çalışanları Cingöz ile irtibata geçerek kayaçların bulunduğu yerde inceleme yaptı.

Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Bulunan fosillerin yaklaşık 85 milyon yıl öncesine ait Deniz Kestanesi fosili olduğunu düşünüyoruz. Kretase dönemine ait olduğunu düşündüğümüz fosiller üzerindeki incelemelerimiz devam ediyor" dedi.

85 milyon yıl fosil, Foto: DHA

Kretase Dönemi nedir?

Kretase, jeolojik bir dönemdir. Günümüzden 142 milyon yıl önce başlayıp 65 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir

Kretase nispeten ılıman iklime sahip bir dönemdi. İç kesimlerde çok sayıda sığ deniz oluşturan yüksek eustatik deniz seviyelerine neden oldu.

Bu okyanuslar ve denizler artık tükenmiş deniz sürüngenleri, ammonitler ve rudistlerle doluydu. Dinozorlar karaya egemen olmaya devam ediyordu. Bu süre zarfında, yeni bitki gruplarının yanı sıra yeni memeli ve kuş grupları ortaya çıkmıştır.

Bu dönemde kıtalar parçalanmaya devam etti, Antarktika ve Avustralya dönem sonunda birbirinden tamamen koptu. 

Dünya üzerinde kıtaların milyarlarca yıllık süreçte parçalanması ve çarpışması görülüyor. Kretase Dönemi'nde de kıtalar parçalanmaya devam etti

Bu dönemde; Hindistan ve Madagaskar, kuzeydoğu yönünde ilerlemeye devam etti. İtalya ve Yunanistan, Tetis içinde tek bir kütle olarak Avrupa kıtasına yaklaşmayı sürdürdü. Avrasya halen bir bütün halindeydi. Ayrılmış olan Kuzey Amerika dönem sonlarında Batı Avrupa’yla çarpıştı. Hindi-Çini ise Avrasya kıtasına sokulmaya devam etti. Dönemin sonlarına doğru Güney Amerika da Afrika’dan ayrıldı.

Bilim adamlarının tahminlerine göre, uzay boşluğundan gelen büyük bir cismin Dünya'ya çarpması sonucunda, tüm yaşam türlerinin % 70-80 i yok oldu. Böylece dünyanın bitki ve hayvan türlerinin dörtte üçünün neslinin tükendi.

Dünya'ya çarpan bir astroid'in (Göktaşı) bir kaç kilometre ilerlemesi, aynı anda patlayan bir kaç milyon silahın etkisini gösterir

Redaktör: Bedel Boseli

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli