‘Qaladize kimyasal saldırısı halkın iradesini kırmaya dönük kısır bir girişimdi’

24-04-2023
Etiketler Qaladize Kimyasal Saldırısı Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Süleymaniye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, 49’uncu yılında Qaladize ilçesine yönelik kimyasal saldırıda şehit olanları andı. Barzani, bölgeye daha fazla hizmet edilmesi gerektiğini vurguladı.

Irak’ta dönemin Baas rejimine ait savaş uçakları 24 Nisan 1974 tarihinde Süleymaniye’nin Qaladize ilçesini kimyasal silahlarla bombaladı. Bombardıman sonucu 123 sivil hayatını kaybetti en az 400 kişi de yaraladı.

Hayatını kaybedenlerin büyük çoğu o dönem Baas hükümetinin baskı ve saldırıları nedeniyle Qaladize’ye taşınan Süleymaniye Üniversitesi öğrencileri ve öğretim görevlileriydi.

Katliamın 49’uncu yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımlayan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Qaladize şehitlerini andı.

Barzani, “Süleymaniye Üniversitesi ve Qaladize ilçesinin hedef alınması rejimin, halkın ve Kürdistan özgürlük hareketinin iradesini kırmaya yönelik diğer başka kısır girişimiydi. Ancak Qaladize'de öğrencilerin, üniversite hocalarının ve sivillerin şehit edilmesi Kürt halkının direniş ruhunu daha da pekiştirmiş ve özgürlük için mücadele daha güçlü şekilde sürdürülmüştür” dedi.

“Bu vesileyle, vatansever Qaladize ve Pişder halkının taleplerine tam desteğimizi ve her şekilde bölgeye daha fazla hizmet verilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz” diyen Barzani, Pişder bölgesinin Kürdistan’da her zaman devrim ve ayaklanmalarının kalesi olduğunu, özgürlük uğruna nice şehitler verdiğini ve fedakarlıklar yaptığını hatırlattı.

Qaladize (Pişder ilçesi), 1948 yılında Süleymaniye vilayetine bağlı ilçe statüsü kazandı. İlçe merkezi, Sengeser, Jarawa, Helsho, Hiro, İsewa beldelerinden oluşuyor. İlçe Süleymaniye şehir merkezine 135 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli