Fotoğraf galerisi

25-04-2022
23 Photos
Bilind T.Abdullah

Süleymaniye (Rûdaw) – Bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen Süleymaniye’deki Ranya Barajı’nda su seviyesi önceki yıllara göre arttı.

Ranya Barajı, kaynağını Rojhılat ve Küçük Zap nehri ile çevredeki dağlardan akan ırmaklardan alıyor. Baraj suyu aynı zamanda, Dokan Baraj gölüne kaynaklık ediyor.

Raperin Tarım Müdürü Halid Hasan, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi genelinde kuraklık ve yağış miktarındaki azalma tarımı etkiledi. Ancak Raperin bölgesinde (Ranya-Qaladize ilçelerini içine alan bölge) etkili olmadı. Mu yıl bölge genelinde metre başına 632 milimetre yağmur yağdı” dedi.

Bölgenin 2019 yılında rekor seviyede yağış aldığını, bunun barajlara da yaradığını belirten Hasan, ancak 2021 yılında baraj seviyesinde gözle görülür bir düşüş olduğunu belirterek, “Şu an normal seviyesine ulaşması için hala yağışa ihtiyaç var” diye belirtti.

“Derbendê Ranya” olarak adlandırılan Ranya Barajı, doğal güzelliği ile ayrıca seyahat ve turistik bölge konumunda. Her yıl çok sayıda vatandaş gezi için bu bölgeyi tercih ediyor. Ayrıca barajda balıkçılık yapılıyor.  

Foto muhabir: Bilind T. Abdullah