Metina’dan sonra Zap ve Avaşin’de de kara operasyonu başladı

Erbil (Rûdaw) – TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina bölgesine başlattığı operasyonun Zap, Avaşin ve Basyan bölgelerini içine alacak şekilde genişttiği bildirildi. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dün akşam (23 Nisan 2021) 18:00 ile 19:00 saatleri arasında Amediye’nin Kani Masi kasabası sınırları içerisinde bulunan Metina bölgesinde PKK’lilere ait mevzileri obüs toplarıyla bombaladı.

Ardından saat 20:30’dan itibaren Zendura Tepesi ve Derare mıntıkaları önce F-16’lar ve SİHA’larca, daha sonra Kobra ve ATAK  helikopterleri tarafından bombalandı.

PKK’ye yaklın medya organlarında yer alan habere göre, ağır ateş altına alınan bölgeye helikopterlerle askerler indirildi ve bölgede kara harekatı başladı.

TSK Metina’da 8 km içeri geçti

Rûdaw’a konuşan Kanimasi Kasabası Müdürü Serbest Sabri, “Türk ordusu PKK’nin bölgedeki varlığını gerekçe göstererek yıllrdır bölgeyi bombalıyor. Dün akşam da saat 18:00 sıralarında önce Keste Tepesi, Hiror köyü civarı havan ve obüs topları ile bombalandı. Ardından da savaş uçakları bölgeyi bombaladı. Bombardıman sabaha kadar devam etti” dedi.

TSK unsurlarının 8 kilometre kadar Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde girdiğini belirten Sabri, “Bombardımanlar ve operasyonlar halkta ciddi bir endişeye neden oluyor. Ayrıca bölgede tarımla uğraşan halk maddi zarara uğruyorlar” ifadelerini kullandı.

Bölgede Irak Sınır Muhafızlarının bulunmadığını anlatan Serbest Sabri, “Peşmerge kasabada kendi kontrol noktalarında duruyor. Ancak biz yine de vatandaşları uyarmak istiyoruz. Bölge şu an güvenlik açısından tehlikeli” diye konuştu.

Zap ve Avaşin’de de operasyon başlatıldı

Aynı saatlerde Zap bölgesinde bulunan Kinyaniş, Nerwe Boğazı ve Bedewe Kalesi ve Avaşin bölgesindeki Mamreşo tepesine yönelik de operasyon başlatıldı.

PKK’nin askeri kanadı HPG Basın İrtibat Merkezi, yaptığı yazılı açıklama ile, Metina, Zap ve Avaşin’de karadan ilerlemek isteyen askerlerin hedef alındığını, bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığını ve bazı bölgede helikopterlerin askerleri bölgeye nakledemeden geri çekilmek zorunda kaldığını duyurdu.

MSB’den açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise operasyonu sosyal medyadan video ile duyurdu.

MSB açıklamasında, “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kahraman Komandoları, Kuzey Irak’ta!” ifadelerini kullandı.