Diyarbakır Yenişehir Kaymakamı: İddialar asılsız

Haber Merkezi- Diyarbakır Yenişehir Kaymakamlığı, bazı medya kuruluşlarında yer alan, “Yenişehir Belediyesi Kayyumu, Erdoğan ve Soylu’yu 841 Bin TL’ye ağırlamış” haberinin asılsız olduğunu açıkladı.  

 

Diyarbakır Yenişehir Kaymakamı Serdar Kartal tarafından yapılan açıklamada, “Bazı yerel basın, yayın ve medya organlarında ortaya atılan, ‘Yenişehir Belediyesi Kayyumu, Erdoğan ve Soylu’yu 841 Bin TL’ye ağırlamış’ başlıklı haber ve içeriği gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

 

“Haberde söz konusu olan harcama, Yenişehir Belediyesi Kayyumu tarafından, ilçemizde son 1.5 senede yapılan yaklaşık maliyetleri 100 Milyon TL’nin üzerinde 200 kalem projenin hayata geçirilmesi ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulması amacıyla toplam 6 farklı noktada vatandaşlarımızla birlikte düzenlenen etkinlik ve törenler için tüm tören organizasyonlarının giderlerini kapsamaktadır ve KDV Hariç Toplam 576 Bin 500  TL’dir” denilen açıklamada şunlara yer verildi:

 

“Özellikle haberin içeriğinde ilçemizde yapılan ve hizmete açılan hafızlık kurslarından, kütüphanelerden, gençlik ve kadın merkezlerinden rahatsızlık duyulduğu görülmektedir. Çamur at izi kalsın anlayışı ile kayyum döneminde yapılan hizmetleri gölgede bırakmak ve baltalamak için bilinçli ve sistemli olarak yapıldığı aşikardır.

 

Haberde iddia edilen, ‘Sevgi Evleri Yapımına 1 Milyon 396 Bin Lira Harcandı’ Şeklinde ifade edilen Ayşe Hafsa Sultan Sevgi Evleri Külliyesi projesi, yetim ve öksüz kız çocuklarımız için 8 blok ev, sosyal tesis ve spor alanlarından oluşmakta olup % 42,42 kırım ile KDV dahil 7.760.356,80 TL’ye ihale edilmiş, bu miktarın 4.996.209,34 TL’si belediye bütçesinden,geri kalan kısmı İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU tarafından Bakanlık bütçesinden Diyarbakır Valiliği YİKOB’a aktarılan bütçeden karşılanmıştır. Gençleri ve çocukları kandırıp dağa götüren ve orada çocukları taciz ve tecavüzleri ile ölüme sürükleyen zihniyet bu olanakların elinden alınmasından rahatsızlık duymaktadır.

 

Haber içeriğinde geçen  ‘Kayyum, 7’nci Kolordu Komutanlığı’na hibe edilmek üzere mobilya alımı yaptı’ iddiası ile ilgili olarak, 5393 sayılı Belediye Kanunun 75.maddesinin b- fıkrasında, ‘Mahalli İdareler ile Merkezi İdareye ait asli görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla gerekli ayni ihtiyaçları karşılayabilir…’ hükmü gereğince ayni yardım yapılmıştır. Terör örgütünün propagandasını yapıp, yardım ve yataklık eden bu zihniyetin, Kahraman Mehmetçiklerimize yapılan bu yardımlardan rahatsızlık duyduğu apaçık ortadır.

 

Haberde, 810 parsel alanı olarak ifade edilen alan, Ofis Semtinde bir bina içerisinde bulunan 3 oda 1 salon taşınmazdan ibaret olup, kayyum atanmadan önce belediye tarafından ‘Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma Derneği’ ne tahsis edilmiştir. Bahse konu dernek ‘677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) göre, ‘terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan yapılar kapsamında değerlendirildiğinden kapatılmıştır. Bu taşınmaz terör örgütüne müzahir bir dernek yerine, toplum yararı gözetilerek gençlik çalışmalarını ve faaliyetlerini yürütmek amacıyla Tügva Vakfına, tahsis edilmiştir.

 

Haberde yer alan, Fidanlık Piknik Alanın’da kullanılmak üzere 88 bin lira harcama yapıldığı, bazı alanların 10 yıllığına İl Sağlık Müdürlüğüne ve Yeşilay Cemiyetine tahsis edildiğine dair haberlerin içeriği yanlıştır. Fidanlık Piknik Alanın’da Bıyıklı Mehmet Paşa Binicilik tesisi tüm sosyal donatıları ile beraber yapımı tamamlanmış ve vatandaşımızın hizmetine sunulmuştur. Şuanda bahse konu alan Yenişehir Belediyesine bağlı olarak hizmetine devam etmektedir. İl Sağlık Müdürlüğüne tahsis edilen alan, daha önceden de vatandaşımıza sağlık hizmeti götürmek için kullanılan tesis içerisindeki 4 odalı prefabrik sağlık istasyonundan ibarettir. Yeşilay Cemiyetine, uyuşturucuya müptela olmuş gençlere yönelik rehabilitasyon merkezi yapmak üzere kullanılmayan 10.000 m2 lik bir alan tahsis edilmiştir. Gençlerin uyuşturucu bataklığından kurtarmak için yapılan bu icraatin birilerini rahatsız etmesi düşündürücüdür.

 

Aynı haber içeriğinde geçen ‘Kayyum 83 milyon lira borç bıraktı’ iddiası tamamen yalan ve iftiradır. Kayyum öncesi Yenişehir Belediyesinin borç tutarı 170.628.361,68 TL olup Kayyumun görev süresi bittiği 15.04.2019 tarihi itibariyle toplam borç 178.333.888,00 TL’dir. Kayyum döneminde ödenen borç 39 Milyon TL iken Kayyum döneminde yapılan borçlanma faizleri dahil 38 Milyon TL’dir. Nisan ayına ait tüm personel ödemeleri ve cari ödemeler yapıldıktan sonra kasada, 465.000 TL nakit ile teslim edilmiştir. Bu yalan haberleri ortaya atan zihniyetin asıl sıkıntısı Kayyum döneminde genç kızlar ve çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza yönelik yapılan hizmetlerden duydukları rahatsızlıktır.’