Liderlerden Albright için taziye mesajı: Kürdistan tarihinde özel bir yere sahipti

24-03-2022
Etiketler Madeleine Albright Mesud Barzani Neçirvan Barzani ABD Mesrur Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani, hayatını kaybeden ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright için birer taziye mesajı yayımladı.

ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright 84 yaşında hayatını kaybetti.

Albright, 1990’lı yılların sonunda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında Washington’da gerçekleşen görüşmelerde arabuluculuk yapmış ve iç çatışmaların sona erdirilmesi konusunda rol almıştı.

Başkan Mesud Barzani,  Twitter hesabı üzerinden yayımladığı mesajında Albright’ın ailesine ve ABD hükumetine başsağlığı diledi.

Barzani mesajında, “Madeleine Albright’ın ölümü benim için büyük bir kayıp çünkü kendisiyle uzun yıllar yol arkadaşlığı yaptık. ABD hükümeti ve ailesine en içten taziyelerimi sunuyorum, huzur içinde yatsın” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, şu ifadelere yer verdi:

“Düşüncelerim ve dualarım, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte. 1990'larda iç çatışmaların durdurulmasında önemli bir rol oynadığı için Kürdistan tarihinde özel bir yere sahipti. Huzur içinde yatsın.”

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de Madeleine Albright'ın kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Barzani, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, “Madeleine Albright, Kürt iç savaşını sona erdirmeye ve farklılıklarımızı uzlaştırmaya yardımcı oldu. O çok fazla insana dokunan acı bir sayfayı kapattı. Kürt davasının ömür boyu destekçisiydi. Düşüncelerim ailesiyle birlikte” dedi.

Madeleine Albright kimdir?

1937'de eski Çekoslovakya'da doğan Madeleine Albright’ın ailesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’den kaçarak ABD’ye yerleşti.

1957'de ABD vatandaşı olan Albright, ilk olarak Beyaz Saray'da Jimmy Carter yönetimi sırasında çalışmaya başladı ve daha sonra bazı başkan ve başkan yardımcısı adaylarının dış politika danışmanlığını yaptı.

Albright 1993'te, eski Başkan Bill Clinton yönetimi sırasında ülkesinin BM Büyükelçiliği görevine getirildi.

Madeleine Albright, Clinton'ın ikinci döneminde, 1997-2001 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevi yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı döneminde, Clinton yönetimini Kosova'ya müdahale etmeye zorlamasıyla meşhur olmuştu.

Bazı karşıtları, NATO'nun Kosova'daki bombardımanını "Albright'ın Savaşı" diye tanımlamıştı.

Clinton yılları ve 1990'lar sona erdiğinde, Albright, işyerinde fırsat eşitliği ve saygı talep eden genç kadınlar için bir simge haline geldi. Albright, "Birbirine yardım etmeyen kadınlar için cehennemde özel bir yer var" görüşünü sık sık dile getirirdi.

Madeleine Albright, 1998’de Başkan Mesud Barzani ve KYB’nin eski Genel Sekreteri merhum Celal Talabani (Mam Celal) arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yapmış, tarafların Washington’da anlaşmasına yardımcı olmuştu.

Bu anlaşmanın ardından KDP ile KYB arasında yeni ve Stratejik Ortaklığa giden süreç başlamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli