Kürt tarihçi Prof. Dr. Kemal Mezher son yolculuğuna uğurlandı

24-03-2021
Rûdaw
Prof. Dr. Kemal Mezher
Prof. Dr. Kemal Mezher
Etiketler Prof. Dr. Kemal Mezher Tarihçi Süleymaniye Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Mezher için Erbil’de tören düzenlendi. Mezher törenin ardından Süleymaniye’de toprağa verilecek.

16 Mart günü 84 yaşında Almanya’da tedavi gördüğü hastanede hayata veda eden Dr. Kemal Mezher’in naaşı dün akşam Erbil Uluslararası Havalinına ulaşmış, Kürdistan Bölgesi Gençlik ve Kültür Bakanı Muhammed Said Ali ve Erbil Valisi Omid Xoşnav tarafından karşılanmıştı.

 Ünlü tarihçi ve yazar Mezher için bugün başkent Erbil’de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin katılımı ile tören düzenlendi.

Törende konuşan Neçirvan Barzani, Mezher’in Kürt halkı ve bölge hakkında derin ve değerli tarihi araştırmalar yapan değerli bir tarihçi olduğunu söyledi.

Barzani, “Dr. Kemal Mezher Kerkük’te doğdu. Kerküklü olmak kolay değil. Çünkü maalesef Kerküklü olmak Kürtler için onlarca yıl zor bir hayat, huzursuzluk ve kendi asil topraklarının, haklarının inkar edilmesi anlamına geldi” dedi.

Mezher’in Kerkük hakkındaki kitabında bu gerçeği belgeleri ile yazdığını belirten Barzani, ünlü tarihçinin buna benzer şekilde değişik çalışmalarla Kürdistan tarihini belgelerle aydınlattığını söyledi.

Dr. Kemal Mezher’in bölgede yaşayan halklar arasındaki ilişkileri iyileştirmeye çalışan bir tarihçi olduğunu vurgulayan Başkan Neçirvan Barzani, bu manada halklar arasında bir köprü olmaya çalıştığını ifade etti.  

“Kürdistan’daki devrim süreçlerinde aydınlar, yazarlar ulusal devlet kurumları kadar büyük rol oynadılar” diyen Barzani, çok sınırlı imkanlarla halkı bilinçlendirme, aydınlatma ve Kürt dilini korumak için çalıştıklarını söyledi.  

Barzani, 2003’ten sonra Dr. Kemal Mezher’e Erbil’de büyük bir arşiv ve kütüphane oluşturması için imkan verdiklerini, ancak hastalığının bu çalışmanın tamamını gösmesine mani olduğunu belirtti.

Törenin ardından Prof. Dr. Kemal Mezher’in cenazesi Süleymaniye’de defnedilecek.

Prof. Dr. Kemal Mezher kimdir?

1937’de Kerkük’ün Ahceleri köyünde doğan Prof. Dr. Kemal Mezher, ilköğrenimini Süleymaniye’de tamamladı.  

1959’da Bağdat Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olan Mezher, aynı yıl yüksek lisans için Rusya’ya, dönemin Sovyetler Birliği’ne gitti.

1963’de tarih alanında doktora yapan Prof. Dr. Kemal Mezher, 1981’den itabaren Irak’taki üniversitelerde tarih öğretmeni olarak görev yapmaya başladı.

Kürdistan Yazarlar Birliği ve Paris Kürt Enstitüsü üyesi olan Mezher, tarih hakkında çok sayıda kitap yazdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli