Elektrik hattına sadece 1500 metre uzak olan köye 38 yıldır elektrik verilmiyor

Erbil (Rûdaw) – Erbil’in Xebat ilçesine bağlı Kundek köyü bölgeden geçen elektik şebekesine sadece bin 500 metre uzakta. Ancak bu köye 38 yıldır devlet elektriği verilmiyor.

Xebat ilçesine bağlı Kundek köyü adeta arafta yaşıyor. Yolların yapılmadığı köyde okul yok ve köy sakinleri elektrik ihtiyaçlarını küçük jeneratörlerle karşılamak zorunda.

Köy sakinlerinden Cebar Sado, gençliğinde köye köye taşınanlardan biri. "Mam Cebar" diye tanınan Sado'nun gençliğinde köyde elektrik yoktu, şu an torun sahibi ve köyde hâlen elektrik yok.

"Elektrik olmadığı için gelin gelmek istemedi"

Elektrik sorunu, köylülerin hayatını her açıdan olumsuz etkiliyor.

Oğlunu evlendirmek istediğini anlatan Cebar Sado, “Oğlum ve gelinimin nikahını kıydık fakat gelinim, elektrik olmadığı sürece köye gelmeyi kabul etmiyor. Köyümüzde elektrik yok, gelinim Allah’ın bu çölüne gelip ne yapacak? Ne su ne elektrik ne de ev var, hiçbir şey yok” diyerek yaşadıkları imkansızlıklardan söz etti.

Köy sakinleri, yetkilileri elektrik, okul ve yolların olmayışı konusunda haberdar ettiklerini ama kendilerine herhangi bir cevap verilmediğini söylüyor.

Celil Sado, "Köyü inşa ettiklerinde gençtim elektriğimiz yoktu. Şimdi sakallarım beyazladı hala elektriğimiz yok" diyor. 

Elektrik için bütçeye ihtiyaç var

Kundek köyüne elektrik hattının çekilmesi için 106 milyon dinarlık (yaklaşık 73 bin ABD doları) bir bütçeye gereksinim var.

Xebat Elektrik Dağıtım Direktörü Erdelan Kawês, projeyi karşılamaya yetecek bütçeleri olmadığı için bu projeyi gündemlerine almadıklarını aktardı.