Rojhılat tarihin en soğuk ve solgun seçimlerini geçirdi

24-02-2020
Rûdaw
Etiketler İran Parlamento Seçimleri Rojhılat Seçimlere katılım oranı
A+ A-

Sine (Rûdaw) - İran’lı yetkililerin seçimlere güçlü bir katılım göstermesi için halka yaptıkları çağrılara rağmen Cuma günü yapılan parlamento seçimlerine Rojhılat’ta çok düşük katılım oldu.

İran Parlamento Seçimleri geçen Cuma gerçekleştirildi. Resmi verilere göre seçimlere katılım oranı yüzde 32 olarak gerçekleşti.

Rojhılat’ın Sine kentinde sabahın ilk saatlerinden itibaren katılımın çok düşük olduğu göze çarpıyordu.

Sine’nin Şelmani Mahallesi’ndeki seçim merkezinde seçmen sayısı ile birlikte güvenlik önlemleri de düşük seviyedeydi. Bir kaç dakikada bir ancak bir seçmen seçim merkezine gelerek oy kullanıyordu. Güvenlik güçleri boş olan seçim merkezlerinin görüntüsünün alınmasına izin vermiyordu.

Bir seçim merkezinde Ehmed Xani adında orta yaşlı birisi ile kara çarşaflı eşi oy kullanmak için gelmişti.

Kelhuri ağzıyla konuşan Ehmed Xani, “Ali Hamaney’in çağrısına cevap ve Kasım Süleymani’ye saygı için oy kullanmaya geldim” diyordu.

Ehmed Xani, seçim merkezlerindeki tenhalığa ilişkin olarak, mahallede zengin kimselerin oturduğunu ve zenginlerin oy kullanmadığını söyledi. Ehmed ayrıca, halkın “ulusal görevi”ni yerine getirmesi temennisini ve düşmanın propagandalarına kulak asmamasını temenni etti.

Muhalefet seçimleri boykot çağrısında bulundu

İran ve dışardaki aktivistler, ülkedeki siyasi baskılar, ekonomik durumun kötüleşmesi ve adaylıkların reddedilmesinden dolayı parlamento seçimlerini boykot etme çağrısında bulunmuştu.

İran’lı yetkililer katılımın düşük olduğunu gizlemek için büyük bir çaba gösterdiler. Halktan vatandaşlık görevlerini yerine getirmelerini isteyerek oy kullanma süresini 5 saat uzattılar.

Şelman kentinde taksi şoförlüğü yapan ve aynı zamanda Sine Miras Kurumun’da çalışan 38 yaşındaki Abdullah, altı aydır maaş almadığını belirtti.

İran’daki siyasi süreçten bir umudunun kalmadığını belirten Abdullah, parlamenter olan herkesin sadece cebini doldurmakla meşgul olduğunu kaydetti.

Çalıştığı kurum müdürünün tehditlerine rağmen seçimleri boykot eden Kürt şoför, boykot kampanyasının güçlü olduğunu vurguladı.

İnsanlar yoksulluktan muzdarip

Abdullah, “Burnumuza kadar dayandı. Zar zor geçimimizi sağlıyoruz. Son yıllarda gelen her yetkili durumun düzeleceğine dair söz verdi ama herşey eskisi gibi” dedi.

Neysar’da yoksul bir mahallede oturan yaşlı bir kadının işlerini yapan 50 yaşındaki Sudabe, “Eşim hasta ve dört çocuğumla birlikte kiralık bir evde yaşıyoruz. Aylık bütün gelirimiz 40 dolar. Adaylar zeytin ve pirinç kuponuyla bizi kandırmak istediler. Onlar sorun ve problemlerimizin çok olduğunu ve bunun adaleti getirmeyeceğini bilmiyorlar” diye konuştu.

Sudabe, seçimlerde oy kullananların da zeytin ve pirinç kuponlarını kaybetme korkusuyla sandığa gittiğini ifade etti.

Sine, İran ve Rojhılat’ın en yoksul kentleri arasında yer alıyor. İran güvenlik güçleri geçen yılki protestolarda Sine’de çok sert müdahalelerde bulundu.

Daha önceki seçimlere güçlü bir katılım gösteren Sineliler 26 merkezde de seçimlere düşük bir katılım gösterdi.

Köyler ve yoksul semtlerde seçimlere katılım oranı daha yüksek

25 yaşındaki üniversite mezunu Jila ise, seçimlere katılım oranının yoksul semtler ve köylerde daha yüksek olduğunu belirtti.

Bu seçimlerde adaylarını çoğu köylerde ve yoksul semtlerde propagandaya ağırlık verdi.

Cuma günü gerçekleşen İran Parlamento Seçimleri’ne katılım devletin resmi verilerine göre yüzde 32 oldu. Muhalifler ise katılım oranının daha düşük olduğunu iddia ediyor.

Jila, “İran kimliğime mühür basmaları için oy kullanmaya geldim. İleride bir sorun yaşamak istemedim. Kim seçilirse seçilsin bizim yaşamımızda bir şey değişmeyecek. İşsizlik ve yoksulluk devam edecek” diye konuştu.

Sine’de en kalabalık seçim merkezi kentin ortasında yer alan Camiey Şar oldu. Ama bu merkezde de daha önceki seçimler kadar yoğunluk oluşmadı. Camideki kalabalıkta Cuma namazının etksinin olması da uzak bir ihtimal değil.

Rûdaw’a konuşan aktivistler, Meriwan ve Diwandere’de seçimlere katılımın düşük olduğunu ancak Saqız ve Bane’deki katılımın diğer kentlere göre daha yüksek olduğunu belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli