Fotoğraf galerisi

24-01-2023
24 Photos
Bilind T.Abdullah

Erbil – Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) ünlü sanatçı Mihemed Mamlê başkent Erbil’de anıldı. Bu yıl Mamlê Ödülü’nün gelirleri Rojhılat’taki kurbanların ailelerine verilecek.

Erbil Kültür Sanat Genel Müdürlüğü tarafından Medya Geliştirme Örgütü’nün katkılarıyla Pêşewa Salonu'nda düzenlenen anma etkinliğine çok sayıda yetkili, sanatçı ve sanatsever katıldı.

Mihemed Mamlê’nin oğlu Wirya Mamlê, sanatçı için her yıl düzenlenen ödül törenini bu yıl yapmayacaklarını, bunun yerine ödül gecesinin gelirlerini Rojhılat ve İran’da direnerek can verenlerin ailelerine ulaştıracaklarını söyledi.

Mamlê Sanat Derneği’nden yapılan açıklamada da, geçtiğimiz 14 yıl içerisinde 13 sanatçıya bu ödülün verildiğini, ancak bu yıl ödül verilmeyeceği belirtildi.  

Açıklamda, Rojhılat’ta Kürt halkının “Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla gösteriler düzenlediği, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de gözaltına alındığı hatırlatılarak, bu nedenle komitenin ödülü bu yıl “Jina Devrimi’nin” kurbanları ve mağdurlarına vermeyi uygun gördüğü ifade edildi.

Gerçek adı Mihemed Seîd Elî olan Mihemed Mamlê, 2 Haziran 1925'te Mahabad’da doğdu. Çoğu Wafai, Marif Ağa, Goran, Hejar Mukiryani ve Hemin Mukiryani'nin şiirleri olmak üzere 700'den fazla şarkı söyledi. Mamlê, 13 Aralık 1999'da 74 yaşında hayata veda etti.

Mamlê Ödülü bugüne kadar Kawe Feqêzade, Qale Mêre, Mezher Xaliqî, Xelîl Xemgîn, Nasır Rezazî, Abbas Kemendî, Bakûrî, Ezîz Şaroxî, Dilşad Seîd, Süleymaniye Müsik grubu ve Husên Sefameniş gibi sanatçılar aldı.

Foto muhabir: Bilind T. Abdullah / Rûdaw