DERSİM - Çevre örgütleri ve siyasi partilerden sondaj çalışmalarına tepki

23-11-2021
Ali Haydar Gözlü
Dersim / Foto: Ali Haydar Gözlü
Dersim / Foto: Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Pulur Ovacık Maden Sondaj Çalışması
A+ A-

Dersim (Rûdaw) - Dersim'in Ovacık (Pulur) ilçesi Xezku (Otlubahçe) köyünde maden için yapılan sondaj çalışmalarının durdurulması için çevre örgütleri ve siyasi partiler, maden sahasının bulunduğu alana giderek açıklamada bulundu.

Dersim Orman İşletme Müdürlüğü, bakır madenciliği için yapılan sondaj çalışmasının izinsiz olduğu gerekçesiyle 3 gün önce çalışmaları durdurmuştu. Şirketin fırsat bulduğu anda yeniden çalışmalara başlamasına tepki gösteren halk, çalışmaların tamamen durdurulması için çağrı yaptı.

Dersim'de barajlarla başlayan ve maden projeleri ile devam eden çevre tahribatı devam ediyor.

145 maden projesinin bulunduğu Dersim'de, şimdi de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları'nın tamamı maden sahası ilan edildi.

1994 yılında boşaltılan ve yasaklanan Dersim'in Ovacık ilçesinin Otlubahçe köyü maden şirketleri için serbest iken köylülere yasak. Maden şirketi, Otlubahçe köyünde bakır madeni çıkaracak.

Maden şirketinin şu anda çalışma yapması yasadışı olmasına rağmen sondaj makinelerini, boruları ve çadırları götürmesi üzerine ortaya çıkan tepkiler sonucu Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü, Munzur Vadisi Havzasında Ovacık Otlubahçe Köyü Reşo Deresi kaynağında Bakır Madenciliği projesi için yürütülen sondaj çalışmalarını izinsiz çalışma yapıldığı gerekçesiyle durdurarak, maden şirketine para cezası verdi.

Maden şirketinin başlattığı çalışmaları yerine görmek ve tepki göstermek amacıyla Munzur Çevre Derneği, DEDEF, HDP, EMEP, CHP, köylülerin avukat Barış Yıldırım ve köyüler maden sahasının bulunduğu alana gitti. Jandarma tarafından Sarıtosun köprüsünde durdurulan vatandaşların  geçişi “Özel Güvenlik Bölgesi” gerekçesiyle engellenmek istendi.

Yapılan görüşmeler sonucunda heyetin maden sahasının bulunduğu alana sınırlı sayıda kişinin girişine izin verildi.

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, alandaki incelemenin ardından heyet ile birlikte açıklama gerçekleştirdi. Yıldırım, çalışmanın durdurulması için gerekli başvuruyu yaptıklarını, sondaj makinalarında kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Munzur Vadisi Milli Parkı'nın Türkiye'deki en önemli milli parklardan biri olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ovacık ilçesi Otlubahçe köyü sınırlarındayız burada bakır madenciliği için çalışmaların yapıldığını duyduk ve  bunun üzerine yetkili yerlere başvurarak çalışmaların durdurulmasını istedik.  Sondaj çalışmasının yapıldığı saha Reşo deresini barındırıyor, Reşo deresi kaynağı Munzur vadisinin milli parkının kaynak değeri ve yan kollarından biridir. Aynı zamanda endemik alabalık türünün de yaşam alanı, Munzur vadisi havzası fulara ve fauna açısından oldukça güçlü, bu madencilik projesinin hayata geçirilmesi halinde  Munzur havzası ve eko sistemi yok olur. Munzur vadisi dünya kültür mirası listesinde yer alması gereken bir sahadır. Bu sahanın korunması gereken kuşaklara aktarılması yerine bu tip hukuksuz projelere meydan verilmesi hukuka aykırıdır, bizler de hukuksal sürecimizi sonuna kadar devam ettireceğiz" dedi.

Xezku (Otlubahçe) muhtarı Celal Sayir, "Burada maden sahası açılırsa köyümüz, mülkümüz ve emeğimiz mahvolur.  Ziyaretlerimiz hepsi tahrip olur o yüzden biz köylüler istemiyoruz. Madenciler köylülerden ve muhtardan izin almadan gelip buraya girmişler, köylülerimiz buna tepki olarak gelip gidiyoruz. Herkes bize destek versin bu madencileri buradan defedelim" diye konuştu.

Celal Bayır, "Biz bu köyde büyüdük, köylerimizi sonra yaktılar biz dikip başka memleketlere gitmek zorunda kaldık. 20 yıldan beri özel güvenlik bölgesi diyorlar ve köyümüzü  bize yasaklamışlar. Biz Dersime geldiğimizde köyümüze gelemiyoruz ama madenciler ellerini sallayarak köyümüze gelip çalışma yapıyorlar. Kim bunlara izin veriyor nasıl geliyorlar. Biz köyümüzü bırakmayacağız ve kimseye izin vermeyeceğiz" dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli