Şoygu ile Abdi, Türkiye-Rusya mutabakatını görüştü

Haber Merkezi - Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’yi arayarak, Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmanın Rojava’da uygulanması konusunu görüştü.

Rus basınında yer alan habere göre, video konferans yolu ile gerçekleşen görüşmede Bakan Şoygu, Mazlum Abdi'ye, Suriye sınırında görev yapan Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızlarının orada bulunan sivillerin güvenliğini sağlayacağını ve bu nedenle bu bölgeleri terk etmeleri gerektiğini söyledi.

Şoygu, görüşmede hazır bulunan Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov'un, Moskova ile Ankara arasında varılan mutabakatın Kürt tarafının uygulanmasıyla ilgilendiğini belirtti.

Rus bakan ayrıca Rojava ile Türkiye arasındaki sınır bölgelerinde Rus askeri polis birimlerinin sayısını artırma planları olduğunu aktardı.

DSG Genel Komutanı da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e “Kürt halkını Türkiye’nin saldırılarına karşı koruduğu için” teşekkür etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Soçi’de gerçekleştirilen görüşmenin ardından Rojava ve Suriye konusunda yeni bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

Mutabakata göre, Rus askeri polis birimleri ve Suriye sınır muhafızları, Serekaniye ve Gıre Spi hariç Rojava sınırı boyunca güvenliği sağlayacak. Ayrıca DSG de bu sınırlardan 30 kilometre geriye çekilecek.