5 evladını kaybeden Şemê Anne: Gelinim cariye olmamak için canına kıydı

Erbil (Rûdaw) – Ailesinden 23 kişiyi kaybeden Şemê Anne, “5 oğlum, torunlarım ve ailemin diğer fertleri hala kayıp. Ölülerin bir mezarı bile yok. Erbil ve Bağdat hükumetlerinden kalanların akıbetlerinin belirlenmesi için yardım istiyorum” dedi

Şengal’de Ezidi Kürtlere IŞİD eliyle uygulanan soykırımın acıları hala taze. İlk saldırının üzerinden 7 yıl geçti. Bu süre zarfından binlerce kişi geri döndü, yaşadıklarını anlattı, seslerini dünyaya duyurdu. Fakat hala akıbeti bilinmeyen binlerce kişi var.

IŞİD mensupları Musul’un Şengal ilçesine saldırdıklarında Şemê Anne'nin ailesinden kadın, çocuk, erkek, yaşlı 32 kişiyi kaçırdı. Aradan geçen zaman diliminde bunlardan 9’u Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin girişimleri sayesinde ailesine kavuştu.

Şemê Anne’nin 5 oğlu IŞİD’liler tarafından katledildi. Bir gelini ise “cariye” olmamak için canına kıydı.

Rûdaw Radyo’da Hêvîdar Zana ve Gülistan Perwer’in sunduğu programa konuk olan Şemê Anne, “Yedi yıldır kemiklerini arıyorum. Kürdistan Hükümeti ve Bağdat hükümetinden isteğim ölmeden önce kemiklerinin bulunmasıdır. Bir mezarları olsun bari” dedi. 

Gelinlerinden birinin kaçırıldıktan sonra zorla bir IŞİD’liye verilerek “cariye” olmayı kabul etmediği için intihar ettiğini anlatan Şemê Anne, “Gelinim her iki kardeşine kendisini öldüreceğini söylüyor. Sonra ‘sakın kardeşiniz olduğumu söylemeyin, yoksa size eziyet ederler’ diyor. Sonra banyoya girip damarlarını kesiyor. Anlattıklarına göre banyoda su yerine kan akıyormuş” diye konuştu.

 “Hol Kampı’nda kaçırılan Ezidi kızlar, kadınlar var”

Şemê Anne, “Hala Hol Kampı’nda, Suriye’de, Bağdat’ta, Telafer’de ve diğer ülkelerde kaçırılan Ezidi kızlar, kadınlar var. Bazıları ile irtibat kuruluyor ama getirilemiyorlar. Onlara ulaşabilmemiz için bize yardım edilmeli” dedi.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te Şengal ve çevresindeki köylere saldırdı, binlerce Ezidi Kürdü kaçırarak büyük çaplı bir katliam gerçekleştirdi. Yaklaşık 300 bin kişi de evlerini bırakarak göç etti.

Aralık 2014'te Peşmerge güçleri Şengal çevresindeki köylerin bazılarını kurtardı. Kasım 2015'te de Şengal merkezi, Başkan Mesud Barzani liderliğinde geniş çaplı bir operasyonla Peşmerge Güçleri tarafından kontrol edildi.

Şengal için kurulan araştırma komisyonlarının verilerine göre, IŞİD 6 bin 417 Ezidi Kürdü kaçırdı. Şu ana kadar yaklaşık 3 bin 550 kişi kurtarıldı ancak geri kalanların akıbeti bilinmiyor.