‘Verdiği borçtan dolayı hala Türkiye’ye teşekkür ediyoruz’

Erbil (Rûdaw) - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur maaşlarını ödemesi için Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne 2 milyar dolar borç verdiğini söyledi. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ise, Türkiye'den (500 milyon, 500 milyon ve 150 milyon dolar) olmak üzere, Türkiye'den yüzde 6 faizle bir milyar 150 milyon dolar uzun vadeli borç alındığı açıkladı.

 

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu'ndan bir kaynak, “Şükranla belirtiyoruz ki; Türkiye'nin (500 milyon, 500 milyon ve 150 milyon dolar) olmak üzere, 5 yıllığına toplam bir milyar 150 milyon dolar uzun vadeli borç verdiği doğru. Söz konusu borcun geri ödemesi 2017'nin başında başladı. Her üç ayda 150 milyon dolar geri ödeniyor” dedi.

 

“Söz konusu borcun o dönemde Kürdistan için çok faydalı olduğunu” belirten kaynak, “Türkiye hükümetinin tutumu ve yardımları, bizim için teşekkür ve takdir kaynağıdır. Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York ziyaretinden döndükten sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin bozulmasının nedeninin Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin tutumundan kaynaklandığını ifade etmişti.

 

Erdoğan, “Kopma noktasına geldi diyorsanız, bunu Barzani bu hale getirdi. Memurlarına maaş ödeyemez hale geldiklerine onlara biz yardımcı olduk. Başbakanlığım dönemiydi, 2 milyar dolar kredi verdik ki maaş ödesinler. Fakat bunlar kadir kıymet bilmiyorlar. Yoksa bizim onlarla alıp veremediğimiz bir şey yok. Ne ABD ne Rusya bizim gibi yardım etmedi” diye konuşmuştu.