ROJAVA - Rus-Türk ortak devriyesi yeniden başladı

Haber Merkezi - Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile Rusya arasında Rojava’da TSk kontrolündeki bölgelerde icra edilen ve 5 Ekim 2023'te güvenlik nedeniyle durdurulan Birleşik Kara Devriyesine bugün yeniden başlandığını duyurdu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye ile Rusya Federasyonu tarafından Rojava’nın TSK tarafından Serê Kaniyê ve Girê Spî’de  “Barış Pınarı Harekatı” düzenlediği bölgelerde gerçekleştirilen ve ara verilen birleşik kara devriyesinin yeniden başlatıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, birleşik kara devriyesi faaliyetinin, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında 22 Ekim 2019'da imzalanan "Soçi Mutabakatı" ve uygulama esaslarına göre Barış Pınarı Harekatı Bölgesi'nin batısında ve doğusunda icra edildiği anımsatıldı.

Açıklamada Türkiye ile Rusya Federasyonunca gerçekleştirilen birleşik kara devriyesi faaliyetinin, 22 Ağustos 2024'te 4 araç (2 Pars, 2 Kirpi-2) ve 24 personelin katılımı ile “Barış Pınarı Harekat Bölgesi”nin doğusunda yeniden başlatıldığı ifade edildi.

MSB açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemiz sınırlarının ve bölgedeki sivil halkın güvenliğinin sağlanması, Suriye'nin kuzeyinde istikrarın tesis edilmesi, Türkiye'nin ABD ve Rusya Federasyonu ile vardığı mutabakat gereği bölgeden çıkması gereken PKK/YPG-SDG terör örgütüne ait kontrol noktası, karargah ve askeri yapıların tespit edilmesi, terörle mücadelede Türk-Rus iş birliğinin sergilenmesi maksadıyla birleşik kara devriyesi faaliyetine müteakip dönemde devam edilmesi planlanmaktadır.”

9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu grupları Rojava’nın Serêkaniye ve Girê Spî bölgelerinde Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı sınır ötesi askerî harekât başlattı.

Harekatın amacı, ABD ve diğerler batılı ülkelerin IŞİD’e karşı bir müttefik olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin sınır bölgesinden uzaklaştırılması, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturularak 3,6 milyon civarındaki Suriyeli sığınmacının bu bölgeye yerleştirilmesi olarak açıklandı.