Kubat Talabani'den Süleymaniye'deki SİHA'lı saldırıya ilişkin açıklama

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Süleymaniye’nin Seyidsadiq ilçesinde düzenlenen ve 2 kadının yaşamını yitirdiği SİHA’lı saldırıyı kınadı.

Süleymaniye'nin Seyidsadiq ilçesinde Türkiye'ye ait SİHA, içerisinde Sterk TV çalışanlarının olduğu bir otomobili hedef aldı. SİHA saldırısında 2 kadın yaşamını yitirdi.

Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “2 kadın gazeteciydi. Bölge güvenliği ve istikrarına zarar verecek herhangi silahlı bir örgütün üyesi değillerdi” şeklinde tepki gösterdi.

"Şiddetle kınıyoruz"

Kubat Talabani açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bu iki gazetecinin öldürülmesi, tüm uluslararası hukuka ve geleneklere aykırıdır, haksız bir suçtur. Şiddetle kınıyoruz. Bu, Irak'ın egemenliğinin açık bir ihlalidir."

"Talabani'den uluslararası topluma çağrı"

Uluslararası topluma çağrıda bulunan Talabani şu ifadeleri kullandı:

Bir kez daha federal hükümete ve uluslararası topluma, Kürdistan Bölgesi'ndeki sivillerin yaşamına yönelik ciddi bir tehdit haline gelen bu ihlallere son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Bugün Süleymaniye ilinin Seyidsadiq ilçesine bağlı Tepereş köyü yakınlarında bir araç SİHA’ların hedefi oldu. Saldırıda 2 kadın yaşamını yitirdi, 1 kişi de yaralandı.

Hayatını kaybedenlerden birinin Sterk TV'nin Süleymaniye'deki ofisinde editörü Hêro Bahadîn, diğerinin ise Batman nüfusuna kayıtlı medya çalışanı Gülistan Tara olduğu belirlendi.

"Onlar gazeteciydi ve siyasetle hiçbir ilgileri yoktu"

Avrupa merkezli yayın yapan Sterk TV’nin Süleymaniye’de bir ofisi bulunuyor.

Uydu üzerinden yayın yapan Sterk TV’nin Süleymaniye’deki ofisi Chatra Medya Şirketi'ne ait.

Şirketin yöneticisi Kemal Hemerreza, düzenlediği basın toplantısında Hêro Behadîn'in yaklaşık altı yıldır ajans için çalıştığını ve Süleymaniyeli olduğunu söyledi. Gülistan Tara’nın ise üç yıldır danışman olarak ajansları ile çalıştığını kaydetti.

Kemal Hemerreza, yaralı kurtulan bir kişinin ise kurum çalışanı Rêbîn olduğunu belirterek, "Onlar gazeteciydi ve siyasetle hiçbir ilgileri yoktu" ifadelerini kullandı.

Aynı basın toplantısında konuşan Kürdistan Gazeteciler Birliği Süleymaniye Şubesi Başkanı Kerwan Enver ise, "Gazetecilere yönelik her türlü saldırıyı şiddetle kınıyoruz, çünkü tüm uluslararası standartlara göre gazeteciler her türlü krizin ve savaşın dışındadır" dedi.