Amerikalı asker, Peşmerge üzerine araştırma yapıyor

23-08-2021
Rûdaw
Etiketler Matthew Cancian Peşmerge ABD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD ordusunda bulunan Matthew Cancian, Peşmerge’nin IŞİD’e karşı direnişinden etkilendiğini ve sonrasında ABD’ye dönünce araştırma yapmaya  başladığını belirtti.

2011’de Afganistan’daki  Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birlikleri arasında yer alan Matthew Cancian, kendi ülkesine dönünce Kürtlerle ilişki kurmaya başladı.

Kürdistan’ı ziyaret eden ve Kürtçe öğrenen Cancian, şimdi Peşmerge üzerine araştırmalar yapıyor. Peşmerge’nin IŞİD’le mücadelesini mercek altına alan Cancian, aynı zamanda ABD’de bir üniversitede de ders veriyor.

Rûdaw TV'de yayınlanan 15:00 bülteninde Hêvîdar Zana'nın konuğu olan Cancian, 2011 yılında Afganistan’da görmek istemediği pek çok şeye tanık olduğunu ve ülkenin o dönemde de durumunun bugünkü gibi kötü olduğunu belirtti.

Afgan halkının hakları için savaşmadığını kaydeden Cancian, ABD ve NATO’nun Afgan ordusunu eğitmekte başarısız olmasının sebepleri arasında ordu arasında kültürel farklılıklarının bulunması ve etnik olarak farklı halkların orduda yer almasını örnek gösterdi.

2014 yılında IŞİD’in Kürdistan saldırısında Kürt halkının Kürdistan Bölgesi ve Kobani’de güçlü bir direniş sergilediğini vurgulayan Cancian, sonrasında Peşmerge üzerinde araştırma yapmaya başladığını ve bugüne kadar pek çok makale yazdığını söyledi.

Mathew Cancian, "Maalesef Kürdistan ile ilgili haberlerin çoğu ABD'ye diğer ülkelerin başkentlerinden geliyor ve bu nedenle bu haberlerde birçok yanlışlık var ve hata var" dedi.

Birçok Amerikalı yetkilinin Kürtlerin durumundan tam olarak haberdar olmadığını söyleyen Cancian, “Örneğin 2017 referandumu için insanlar Başkan Mesud Barzani’nin sadece daha fazla mali yardım istediğini ve eğer Kürdistan’a daha fazla bütçe verirlerse referandumu iptal edeceğini söylüyorlardı. Bu doğru değildi, çok yanlıştı. Bu eksiklikleri gidermek için araştırmalar yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli