Paris Kürt Enstitüsü toplantısını Hamit Kılıçaslan’ın anısına Mardin’de yaptı
Mardin (Rûdaw) – Paris Kürt Enstitüsü Kurmanci Çalıştay Grubu, grubun aktif üyelerinden merhum Kürt siyasetçi Hamit Kılıçaslan’ın anısına, memleketi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirdi.
1987 yılından beri Kürtçe üzerine araştırmalar yapan Paris Kürt Enstitüsü Kurmanci Çalıştay Grubu üyleri, yılda iki defa farklı kentlerde bir araya gelerek bir hafta boyunca faaliyetlerini değerlendiriyor.
Grubun 67’inci toplantısı, 27 Kasım 2020’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle vefat eden Kürt siyasetçi Hamit Kılıçaslan (Hemidê Smaîlaxa) adına kurulan vakıftın desteği ile Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirildi.
Toplantıya katılan aydın ve yazalar, grubun aktif üyesi Kılıçarslan’ı, Dêrika Smaîlaxa köyündeki mezarı başında andı.
Kafkasya’dan dilbilimci Temûrê Xelîl, “Hemîdê Smaîlaxa hala bizimle. Bir söz üzerine düşündüğümde acaba o sağ olsa buna ne derdi diye düşünüyorum. Onun söyledikleri doğru çıkardı. Şimdi evlatları bu toplantıyı organize etti. Bunu sadece babalarının hatırı için değil, herkesin hatrına yaptılar” dedi.
Grubun Kürdistan Bölgesi ve Kafkasya’dan gelen üyeleri, hazırladıkları konular üzerinde ayrıntılı tartışma fırsatı buldu. Ancak Rojava ve Rojhılatlı diğer üyeler, gerek siyasi ve gerekse de mali nedenlerle toplantıya katılamadı.
Dilbilimci Reşo Zilan, “Yılda iki defa toplanıp bir hafta boyunca tartışıyoruz. Kürtçe konuşan, dili iyi bilenleri enformator olarak alıyoruz. Kürtçenin bir çok şivesinden faydalanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Toplantıya Kürdistan Bölgesi’nden katılan Fazıl Omer de, Kürdistan Bölgesi hükumetine çağrıda bulunarak, gruba destek olmasını istedi.
Omer, “Gerek dilbilimciler ve gerekse de Kürdistan Bölgesi’ndeki akademisyenlerle bağlar güçlendirilmeli. Grubun Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmaları pratiğe geçmeli” dedi.
Paris Kürt Enstitüsü Kurmanci Çalıştay Grubu, şu ana kadar on binlerce Kürtçe kelimenin canlı kalması için çalışıyor. Grup, bu sözcüklerin toplumun ve piyasanın ruhuna işlemesini, medya ve çocukların eğitiminde kullanılmasını istiyor.
Hamit Kılıçaslan kimdir?
1948 yılında Kızıltepe’nin Smailaxa köyünde dünyaya gelen Kılıçaslan, ilk, orta ve lise eğitimini Kızıltepe’de tamamladı. 60’lı yılların sonunda okuduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden siyasi nedenlerden dolayı atıldı. 1969 yılında daha aktif bir şekilde Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye (KDPT) içerisinde siyaset yapmaya başladı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Rojava’ya geçmek zorunda kaldı ve 1983 yılında İsveç’e yerleşti.
Evli ve 6 çocuk babası olan Hamit Kılıçaslan, PDK Bakur sözcüsü olarak görev yapıyordu.
DDKO’nun kurucu üyeleri arasında yer alan Kılıçaslan, aynı zamanda 30 yıldır Kürtçe alanında çalışmalar yürüten Kurmanci Çalıştay Grubu üyesiydi.