Erbil (Rûdaw) - İspanya’nın Irak Büyükelçisi Pedro Martinez Avial, Kürdistan Bölgesi’ne önem verdiklerini belirterek, “Kürdistan Bölgesi'nin önemini ve özelliklerini biliyoruz. Bu Irak anayasasında da kabul edilmiştir” dedi.
Rûdaw TV’de Beston Osman’a verdiği özel mülakatta kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan İspanyol Büyükelçi Avial, Irak’taki mevcut durum, Erbil-Bağdat ilişkileri ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri hakkında konuştu.
Irak’a ilk kez 1987’de gelen Avial, “O dönemce çok genç bir diplomattım. Saddam Hüseyin dönemiydi ve ilk yılım ayıca İran-Irak savaşının son yılıydı. O dönem Irak’ın nüfusu 14 milyondu, bugün 41 milyona yükselmiş. Şehirler ve siyasi durum tamamen değişmiş. Şimdi özgür ve daha açık bir ülke var. O dönem göç edenlerin çoğu şimdi dönmüş. Başlangıçta bu ilk deneyimin bana yardımcı olacağını düşündüm ama öyle olmadı. çünkü ülke değişmiş” dedi.
16 Mart 1988’deki Halepçe Katliamının ardından Kürdistan’ı ziyaret ettiğini anlatan Büyükelçi Avial, “Yerle bir edilen küçük köyler gördüm. Sakinleri büyük şehirlerde toplatılmıştı. Durum felaketti. O günlere şahit oldum”
O dönemde Avrupa Birliği'nin (AB) Irak'taki büyükelçileri olarak çok güçlü bir rapor yazdığımızı hatırlıyorum. Olayı kınadık ve ülkelerimizin hükümetlerine bu konuda bilgi verdik. Tabii ki bu katliamlara karşı çok eleştirel bir tutumumuz vardı.
Irak’ta yaşanan siyasi tıkanıklık hakkında bir soruyu yanıtlayan Pedro Martinez Avial, Ekim 2021’de yapılan parlamento seçimlerinin üzerinden 8 aylık bir süre geçmesine rağmen bir hükümet kurulamadığını ancak bunun, “demokratik sistemler için normal bir durum” olduğunu savundu.
“Irak’ya somut bir programa sahip yeni bir hükümete ihtiyaç var”
İspanyol Büyükelçi, “Avrupa'daki bazı ülkelerde bile böylesi durumlarla karşı karşıya kalıyoruz ve bazen bir hükümeti kurabilmek için zamana ihtiyaç var. Bu yüzden Irak'ta olanlar çok sıra dışı değil. Ancak yine de önemli kararlar alınması gereken konular var ve dolayısıyla bu kararları alabilecek yeni bir hükümete ihtiyaç var. Somut bir programa sahip yeni bir hükümet” değerlendirmesinde bulundu.
Pedro Martinez Avial, Irak’ın en büyük sorunları olan su sorunu, ekonomik reformlar, kamu sektörüne bağımlılığı azaltmak için özel sektöre destek, sağlık sektöründe reform ve IŞİD’e karşı mücadele başta olmak üzere güvenlik konularında alınması gereken kararlar olduğunu söyledi.
“(Kürdistan Bölgesi’ne saldırılar) Şiddetle kınıyoruz”
Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasa temelinde çözülmesi gerektiğini dile getiren İspanyol Büyükelçi, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasası hakkındaki kararının bir iç mesele olduğunu, hukuki ve siyasi boyutları bulunduğunu ve bu yüzden yorum yapmak istemediğini söyledi.
Pedro Martinez Avial, Irak’ta silahlı grupların varlığının karmaşık bir konu olduğunu, statülerinin belirlenmesinin de yeni hükumetin görevi olduğunu belirtti.
Bu gruplarca Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıları kınadıklarını vurgulayan Avial, “Bu tamamen hukuka aykırıdır. Bu saldırıları kim gerçekleştirirse gerçekleştirsin, şiddetle kınıyoruz. Bu saldırıların arkasında kimin olduğu, silahlı gruplar mı yoksa siviller mi olduğu belli değil, kimin olduğu da önemli değil, bu kabul edilemez” dedi.
“Irak’ta diktatörlükten demokrasiye geçiş sürecinin tamamında ülkeye yardım etmeye devam ettik” diyen Büyükelçi Avial, “Irak silahlı kuvvetleriyle işbirliğine devam ediyoruz, tabii ki Irak güçlerinin talebi üzerine ve bu talep devam edene kadar da burada olacağız. Bu süre zarfında, 50 bin İspanyol vatandaşı Irak'a yardım etmek için bu çabalara katıldı” ifadelerini kullandı.
“Araplar İspanya toplumunu etkiledi”
İspanya’nın son dönemde Latin Amerika ülkeleri kadar dış politikada Arap ülkelerine de önem verdiğini dile getiren Pedro Martinez Avial, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde tarihi ilişkilerin yanı sıra siyasi, ekonomik, kültürel ve akademik alanlarda da ilişkilerimizi geliştirdik. Bu bizim için çok önemli. Elbette Arap ülkelerinin bizim için çok özel bir statüsü var. Araplar sekiz yüzyıl boyunca İspanya'da bulundu, her yönü ile toplumumuz üzerinde etkileri oldu. Bize çok güzel bir miras bıraktılar. Dünyanın dört bir yanındaki en güzel Arap mimari yapılar bizim ülkemizde. Hatta bu etki İspanyolcada bile var. Arapça kökenli birçok İspanyolca kelimemiz var. Yaşam tarzımız, hareketlerimiz, sosyal ve aile ilişkilerimiz üzerinde bile bir etkileri oldu. Bunun büyük bir miras olduğunu ve günlük yaşamın her alanında görüldüğünü söylemek isterim. İspanya'da Araplarla büyük bir dostluk duygusu var. Halkımız Arap ülkelerini seviyor ve Arap ülkelerini ziyaret etmek istiyor.”
“Kürdistan Bölgesi Irak’ın bir parçasıdır”
“Erbil’de konsolosluğumuzun bulunmasını çok isterim. Şu an böyle bir temsilciliğin olmamasının tek nedeni mali kaynaklardır” diyen Avial, ancak İspanya’nın 2009’da yaşanan mali krizin ardından kemer sıkma politikasına geçtiğini, bir çok ülkedeki temsilciliklerine sınırlama getirdiğini belirtti.
Pedro Martinez Avial, “Kürdistan Bölgesi’ne nasıl bakıyorsunuz?” sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
“Irak anayasasına göre, Kürdistan Bölgesi Irak'ın bir parçasıdır. Kürdistan Bölgesi'nin kendi dili, tarihi ve kendine özgü gelenekleri olduğu doğrudur. Bunu biliyoruz ama yine de Irak'ın bir parçasıdır. Irak anayasasına bağlıyız. Kürdistan Bölgesi ile de çok iyi ilişkilerimiz var. Kürdistan'a özel önem veriyoruz. Ben de Kürdistan'a birçok kez gittim. Kürdistan'a ayda veya en çok iki ayda bir ziyaret ediyorum. Çünkü Kürdistan'ın özel bir öneme sahip olduğunu biliyorum. Irak'ın diğer bölgeleri ile kıyaslandığında firmalarımız en çok Kürdistan Bölgesi'nde üretim yaptı. Çünkü biliyoruz ki Kürdistan üretim için çok uygun bir yer ve birçok fırsat var. İspanya’dan ne zaman heyetler Bağdat'a gelse, ziyaretlerini Erbil'e geçerek tamamlıyor. Her zaman Erbil'i ziyaret ediyorlar. Kürdistan Bölgesi'nin önemini ve özelliklerini biliyoruz. Bu Irak anayasasında da kabul edilmiştir.”
Geçen yıl Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunda Süleymaniye’de düzenlenen “Süleymaniye’den Sevilla’ya” adlı bir müzik şöleninde Kürtçe-İspanyolca müzik ile flamengo dansları harmanlanmış ve ortaya çok güzel görüntüler çıkmıştı.
Pedro Martinez Avial, İspanya’dan gelen her kültür grubunu Kürdistan Bölgesi’ne yönlendirdiklerini belirterek, “flamengo İspanya'daki Arap geleneği ve Kürdistan kültürü ile iç içedir. Kürdistan'da ne zaman böyle bir aktivitemiz olsa hep çok başarılı oldu. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Kürdistan halkının İspanyol şarkılarından, müziğinden ve flamengodan büyük zevk alacağından eminim. İspanya'daki halkımız gibi Kürdistan halkı da hayat doludur ve mutluluğu nasıl elde edeceğini biliyor. Müzik aynı zamanda ilginç bir bağlantıdır, Kürt ve İspanyol topluluklarını birbirine daha da yakınlaştırabilir” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın