Mesrur Barzani: Vergi yasasının uygulanması vatandaşın çıkarına olacak
Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada, “Kabinemiz yeni bir vergi yasası dayatmamıştır. Mevcut yasanın uygulanması Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının çıkarına olacaktır” dedi.
Bakanlık ve hükumete bağlı kurumlara yaptığı ziyaretler kapsamında bugün Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’na giden Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Bakan Awat Şeyh Cenab tarafından karşılandı.
Başbakan Barzani, ziyaret kapsamında bakanlıktan yetkililerle bir araya geldi.
Hükumetin uyguladığı reform programının uygulanmasında en büyük görevin Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’na düştüğünü anlatan Cenab, Başbakanın desteği ile giderlerin azaltılıp gelirin arttırılması konusunda önemli ilerleme sağlandığını söyledi.
Dukuzuncu kabine olarak ilk günden beri reform kararı aldıklarını ve hızlı bir başlangıç yaptıklarını hatırlatan Barzani, daha sonra koronavirüs pandemisi ve ekonomik krizin bu hıza engel olduğunu söyledi.
Mesrur Barzani, “Buna rağmen durmadık ve reformlara devam ettik. Hiç bir şekilde gelecek nesillere yük olacak şekilde borç almadan iç gelirlerin düzenlenmesi ve giderlerin azaltılması konusunda başarılı olduk” dedi.
Hükumet olarak giderleri 200 milyon dolardan 70 milyon dolara düşürdüklerini belirten Barzani, “Harcamalarda 130 milyon dolar kısıtlanarak kamu hazinesine kazandırılması hükümetin çalışmalarını aksatmadı" diye konuştu.
İç gelirlerin çeşitlendirilerek arttırılması konusunda çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Başbakan Barzani, vergi yasasında hiç bir değim yapılmadığını anımsattı.
Barzani, “Kabinemiz yeni bir vergi yasası dayatmamıştır. Sadece daha önce uygulanmayan yasaları uygulamıştır. Mevcut yasanın uygulanması Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının çıkarına olacaktır. Çünkü gelirlerin artmasına ve bunun vatandaşlara hizmet projelerinde harcanmasına yol açacaktır. Örneğin bununla maaşlar ödenecek, piyasa canlanacak ve iş imkanı artacak” dedi.
Mesrur Barzani, bankacılık sisteminde reform ve hizmetlerin dijitalleştirilmesi ile daha fazla şeffaflık sağlanacağını, rutinin azaltılacağını ve kamu servetindeki kaybın önleneceğini söyledi.