Başkan Barzani, Amman’da Kral 2. Abdullah ile bir araya gelecek

23-06-2021
Rûdaw
Etiketler Başkan Barzani Ürdün Kral II. Abdullah
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani bugün Ürdün’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Kral 2. Abdullah ile bir araya geliyor.

Öğlen saatlerinde başkent Amman’da gerçekleşecek olan tarihi ziyaret için Başkan Neçirvan Barzani Ürdün’e hareket etti.

İki liderin görüşmesinde başta bölge barışı ve istikrarı olmak üzere ikili ilişkilerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Kral Hüseyin bin Talal döneminden bu yana Kürdistan Bölgesi ile Ürdün arasında tarihi ve güçlü ilişkiler bulunuyor.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, 2018’deki Davos zirvesinde Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya gelmişti. Aradan geçen 3 yılı aşkın süreden sonra bu kez başkenti Amman Başkan Barzani'yi ağırlamaya hazırlanıyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Barzani- Abdullah görüşmesinde Kürdistan Bölgesi ve Irak ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi konusunda potansiyel alanlar ele alınacak.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Danışmanı Felah Mistefa, söz konusu ziyareti önemli olarak nitelendirerek “Bu ziyaret Sayın Başkanın diplomasi alanındaki girişimleri çerçevesinde değerlendirilmeli. Aynı zamanda ilişkilerin güçlendirilmesi ve teyidi anlamında da önemli bir ziyaret olacak” dedi.

Ürdün 2011 yılında başkenti Erbil'de konsolosluk açmıştı.

Siyasi ilişkilerin yanı sıra Kürdistan Bölgesi ile Ürdün’e arasında güçlü ticari ilişkiler de mevcut. Yaklaşık 110 Ürdün şirketi Kürdistan bölgesinde değişik alanlarda faaliyet de bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Sözcüsü Fethi Muhammed, “Ürdün'deki Kürdistan Bölgesi ile ticari ve ekonomik ilişkiler başlatan ilk ülkelerden biriydi. Ürdün ile Kürdistan Bölgesi arasında yüzde 20 ticaret hacmi bulunuyor” dedi.

Kral Hüseyin bin Talal döneminden bu yana devam eden Kürdistan Bölgesi ile Ürdün ilişkileri bağımsızlık referandumu sırasında önemli bir sınav vermişti.

Referandumu sırasında da Ürdün Dışişleri Bakanı bunun Kürdistan Bölgesi’nin bir iç meselesi olduğunu ve müdahil olmayacaklarını açıklamıştı.

Başkan Barzani, geçtiğimiz Nisan ayında Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in darbe girişimi karşısında Kral 2. Abdullah'a desteğini ifade etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli