Zulal Atalay: Kürt seçmenin önemi daha iyi anlaşıldı

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’ndeki Lübnan Fransız Üniversitesi'nde görev yapan Türk akademisyen Assoc. Prof. Dr. Zulal Atalay, “Esasen bu seçimde Kürt seçmenin önemi daha iyi anlaşıldı partiler açısından” dedi.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Zulal Atalay, İstanbul seçimi ve Kürt seçmenlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Atalay, “Her iki adayda kısasa kısas bir kampanya yürüttü. Tabiki seçimlerin iptal olması özellikle Ekrem İmamoğlu’na oy veren seçmenleri bir sükutu hayale uğrattı ama onlarda daha çok kendilerine inanarak, güvenerek bu seçimlere hazırlanmasına sebebiyet verdi” ifadelerini kullandı.

Bıçak sırtı bir seçim sonucunun olacağını belirten Atalay,genel seçimlerden daha yüksek tansiyonlu bir seçim kampanyası yürütüldüğünü kaydetti.

Çok hareketli bir kampanyanın yürütüldüğünü dile getiren Atalay, sözlerine şunları ekledi:

“Her iki partinin liderleri, adayları ve aynı zamanda bu partilere çalışan halkta tansiyon oldukça yüksekti bu seçimlerde. Bıçak sırtında görüyorum ben. 

Muhalefet partisi CHP’nin kazanacağı bir seçim olursa bir miktar sıkıntı yaşanacaktır diye düşünüyorum. Biliyoruz ki ilk seçim iptal edildi. Halk tarafından özellikle seçmen tarafından devletin müdahalesinin olduğu bir takım müdahalelerin olduğu spekülatif haberler yapıldı, spekülasyonlar yapıldı. Bi takım konularda manipülasyonlar oldu biliyorsunuz. Dolayısıyla bazı sıkıntılar yaşanacaktır diye düşünüyorum. Bazı itirazlar olacaktır diye düşünüyorum.  Ama gönlümüz olmaması yönünde. Demokratik bir seçim olması yönünde. İnşallah öyle bir şey olmaz. Herhangi bir sıkıntı olmaz. Kazanan kendi hakkıyla kazanır. Gönlümüz bu yönde.

Son dönemde biliyoruz AK Parti uzun yıllardır iktidar partisidir. Önceki sonuçlara bakarsak halk da yorulmuştu bir yorgunluk vardı. Sonuçlar esasen bunu gösteriyor. Partinin toparlanması gerekiyordu, siyasetçilerin toparlanması gerekiyordu. Bürokratik tarafta bir toparlanma gerekiyordu. Tabiki eğer CHP kazanırsa, Ekrem İmamoğlu kazanırsa AK Parti’nin kendini en baştan gözden geçirmesi gerekecektir.”

Atalay, Kürt seçmenlerin öneminin daha iyi anlaşıldığını vurguladı.

“Kürt seçmenleri kesinlikle arkamıza alamayız. Ciddi bir Kürt seçmen var Türkiye’de” diyen akademisyen Atalay, İstanbul’da da çok ciddi bir kitle var. İstanbul seçmeni olup başka kentlerde yaşayan Kürt seçmen var. Bunlar çok önemli. Bunların desteği, hangi partiyi desteklerse çok ciddi oy oranlarında bir değişiklik olacaktır” diye konuştu.

Atalay, şöyle devam etti:

“Türkiye’de bir Kürt sorunu görmüyorum. Farklı sorunlar ama Kürt seçmenin daha detaylı gözden geçirilmesi gerekiyor. Daha önemle seçmene yaklaşılması gerekiyor. Siyasi partilerin yaklaşımını gözden geçirmesi gerekir. Bu çok önemli.”

HDP’nin sadece Kürtlerin oy verdiği bir parti olmak kanalından çıkması gerektiğini belirten Atalay, “Herkes HDP’ye oy verebilmeli. Kürt seçmen CHP’ye oy verebilmeli. Ya da diğer partilere oy verebilmeli. Partiler tamamen ulusalcılıktan, milliyetçilik kisvesinden çıkmalı. Siyasete daha demokratik bir pencereden bakmaları gerekiyor. Kürt seçmen bunu gösterecek. Esasen bu seçimde Kürt seçmenin önemi daha iyi anlaşıldı partiler açısından” dedi.

Türk akademisyen Atalay, “Türkiye’de esasen terör sorunu var yani Kürtlerle yaşanan bir Kürt sorunu yok” ifadelerini kullandı.

Dönemsel olarak yaşanan bir takım siyasi sıkıntıların olduğunu kaydeden Atalay, sözlerine şunları ekledi:

“Özellikle AK Parti döneminde bir takım kolaylıklar getirildi. Biliyorsunuz üniversitelerde Kürt Dili Edebiyatı bölümü açıldı. Kürtçe eğitime daha sıcak bakılmaya başlandı. Ama bu daha çok genişletilebilir. Üniversite sayısı arttırılabilir. Eğitim merkezleri sayısı arttırılabilir. Bu konuda hükümetin desteği çok önemli. Hükümet bunu yapmalı.”