Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan seçim tarihi ile ilgili açıklama

23-05-2024
Etiketler Dilşad Şahab Kürdistan Bölgesi Kürdistan Parlamentosu Seçimler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı sözcüsü Dilşad Şahab, Kürdistan Parlamentosu seçimleri için Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun atacağı adımı beklediklerini söyledi.

Dilşad Şahab, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybedenler için İran’ın Erbil Başkonsolosluğuna yaptığı taziye ziyaretinin ardından gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere konuştu.

Sözcü Şahab, Kürdistan Parlamentosu seçimleri ile ilgili bir soru üzerine, “Komisyonun önümüzdeki günlerde seçim programını gözden geçirmek üzere toplanması bekleniyor ve biz de onların atacağı adımı bekliyoruz. Komisyon daha önce belirlenen süreyi esas alıyor ancak o tarihte seçim yapılamayacaksa bunu bize bildirmesi gerekiyor” dedi.

Yeni bir tarih belirlenecek

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu sözcüsü Cumane Gelayi, seçimlerinin 10 Haziran’a yetişmesinin olanaksız olduğunu bu nedenle yeni bir tarih belirlenmesi için Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na resmi yazı göndereceklerini söyledi.  

Gelayi, “Federal Yüksek Mahkeme ve Seçim Yargı Konseyi'nin kararları komisyonun 10 Haziran 2024 tarihinde yapılması planlanan seçim takvimini etkiledi. Bu tarihte seçimlerin yapılması mümkün değil” dedi.

Öte yandan Irak Parlamentosu dün, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun görev süresini altı ay daha uzatma kararı aldı.

Gelayi, “Komisyonun görev süresi 2025'in başına kadar altı ay daha uzatıldı. Komisyon, Kürdistan Parlamentosu seçimlerini uluslararası standartlara uygun şekilde yürütmekle yükümlü" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli