Hakkari Milletvekili Dede: Kürtler kendi arazilerinde vuruluyor

23-05-2021
Rûdaw
Etiketler Hakkari Derecik Sınır Asker ateşi Çoban Yaralama
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, sınırda yaralanan sivillere ilişkin “Kürtler kendi arazilerinde vuruluyor” dedi.

18 Mayıs’ta Şahap Şendol (21) ve Celal Ekinci (21) isimli gençlerin askerler tarafından silahla vurularak yaralanmasının ardından dün de çobanlık yapan Mehmet Dinç (18) askerlerin açtığı ateşte yaralanmıştı.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Sait Dede, sınırda vurulan 3 gencin durumuna ilişkin, “Derecik (Rubarok) sınıra sıfır noktada bir ilçe ve iki tarafta yakın akrabalık ilişkileri var ve iki taraf arasında her zaman gidiş gelişler oluyor” ifadelerini kullandı.

Çoban Mehmet Dinç’in “hayvanları otlatırken bilinçli bir şekilde Türk askeri tarafından vurulduğunu” belirten vekil Dede, halkın geçimini sağlayacak bütün imkanların kısıtlandığını ifade etti.

Dede, “Bazı olayların sınırda yaşandığını ancak insanların arazisinde, evinin önünde ya da farklı bir yerde de vuruluyor. Suçlular, vali, kaymakam ve yetkililer tarafından korunuyor. Soruşturmalardan da bir sonuç çıkmıyor” diye konuştu.

Sınırdaki bütün bölgelerin Türk askeri tarafından yasaklandığını kaydeden Dede, sözlerine şunları ekledi:

“Halkın geçimini sağlayacağı bir üretim sistemi ve sanayi yok. Halk bazen mecburen sınır ticareti yapıyor. Her yer yasaklanmış, insanlar arazilerini bile işletemiyor. Son iki yılda sınırda 4 kişi öldürüldü. En son 18 yaşındaki Mehmet Dinç, arazisinde koyunlarını otlatırken askerler tarafından vurularak yaralandı. Türk askeri o bölgede aile ve sivillerin olduğunu, hayvancılık yapıldığnı biliyor.”

Sait Dede, bir kaç gün önce de Şahap Şendol ve Celal Ekinci’nin de Kürdistan Bölgesi sınırlarında askerler tarafından vurulduğunu kaydederek, “Türkiye ayrım yapmaksızın Kürtlere düşmanlık ediyor” dedi.

Yaşanan olayları parti olarak Meclis’e taşıdıklarını belirten Dede, suçluların ceza almadığını ya da olayın basit cezalarla geçiştirildiği için askerlerin bundan cesaret aldığını vurguladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli