Erbil (Rûdaw) - Türkmen Reform Partisi Başkan Yarımcısı ve Kürdistan Parlamentosu Sekreteri Muna Kahveci’nin, Kürdistan’da gerçekleştirilen Bağımsızlık Referandumuna destek verdiği gerekçesiyle Türkiye’ye girişine yasak getirildiği belirtildi.
Rûdaw’a konuşan Türkmen Milletvekili Kahveci, “Türkmen kimliğimle gurur duyuyorum aynı zamanda Kürdistanlı olmakta benim için bir gurur verici. Kürdistan Parlamentosunda Türkmenler temsil eden bir milletvekiliyim. Referandum Yüksek Konseyi üyesi olduğum gerekçesiyle Türkiye’ye girişimiz yasaklandı” dedi.
Bazı Türkmen tarafların asılsız ve çarptırılmış bilgiyi Türkiye kurumlarıyla paylaştıklarını dile getiren Kahveci, “Kürdistan siyasi sahasında sadece kendilerini görmek isteyen bazı Türkmen kesimler bizimle ilgili yalan yanlış haber ve bilgiler paylaşıyorlar. Bu tarz girişimler demokrasiye ve birlikte yaşam ilkeleri ile bağdaşmadığını ifade etmek istiyorum. Ben Kürdistan bayrağını bütün etnik grupların bayrağı olduğunu inanıyorum bir Türkmen olarak Kürdistanlı kimliğimle gurur duyuyorum” diye konuştu.
“Türkiye’ye seyahat mi ettiniz? Ülkeye giriş sırasında mı yasak getirildiğini anladınız?” sorusuna Kahveci şöyle yanıt verdi:
“Türkiye Cumhuriyeti’ne seyahat etmek amaçlı vize başvurusunda bulunduk. Pasaportlarımız bize vizesiz teslim edildi. Bunu üzerinde gerekçesini merak edip başvurumuz neden olumsuz sonuçlandı diye ilgili kuruma sorduk. Bana ailece Türkiye’ye girişiniz yasaklı diye cevap verdiler.”
Medya’da çıkan “Kahveci Türkmenleri temsil etmiyor” söylemlerine ilişkin, “Ben Türkmenlerin temsilcisi olarak seçildim ve parlamentoya girdim. Türkmen temsilcisi olarak 59 evet oyuyla Parlamento Sekreteri olarak seçildim. Bazı taraflar sadece kendilerini Türkmen olarak muhatap alınmasından dolayı bu tarz asılsız bilgiler paylaşıyorlar” diye konuştu.
Kürdistan Parlamentosu açıklama yaptı
Türkmen Reform Partisi Başkanı Kahveci’nin Türkiye’ye giriş yasağı kararına ilişkin Kürdistan Parlamento Başkanlığı da yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada medyada çıkan haberlerle ilişkin, “Kürdistan Parlamentosu olarak çıkan haberlerin doğruluk payının olmadığını ifade etmek istiyoruz. Muna Nebi Kahveci Türkmen Grubu adayı olarak 18 Şubat 2019’da yapılan 5’inci dönem Parlamento’nun ilk oturumunda 59 evet oyuyla Türkmen kotasından bu göreve seçildi. Kürdistan Parlamentosu Sekreteri Muna Kahveci’nin Türkiye’ye giriş yasağı kararı, gerçekleştirilen Referandum zamanlaması ve Referandum Yüksek Konseyi üyesi olmasıyla ilgilidir” ifadelerine yer verildi.
Referanduma destek paylaşımı Türkiye'ye yasak sebebi oldu
Türkiye’ye giriş yasağı bulunan diğer bir vatandaş ise, “Kürdistan’da bazı tarafların keyfi bir şekilde insanlar hakkında Türk kurumlarına yanlış bilgiler aksettiklerini” ileri sürdü.
Adının açıklanmasını istemeyen kaynak Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Daha önce Türkiye’de bulundum, birçok kez seyahat ettim ama son gidişimde ülkeye girişimin yasaklandığını söylediler. Nedenini araştırmak üzere vekil aracılığıyla Türkiye Göç İdaresine başvurdum. Ancak bu durumun onlardan kaynaklanmadığını, Erbil Başkonsolosluğu tarafından böyle bir yasağın getirilmiş olabileceğini söylediler. Giriş yasağının gerekçesiyle ilgili Konsolosluğa başvurdum, 45 gün bekledikten sonra kararın Türkiye’den verildiğini söylediler. Nedenini bilmiyorum benim gibi bir insanın Türkiye’ye nasıl bir zararım olabilir ki?” dedi.
Hakkında alınan kararın gerekçesine ilişkin ise, “Daha önce Bağımsızlık Referandumunu desteklediğime dair paylaşımlarda bulundum, bununla alakalı mı değil mi onu da bilemiyorum. Açıkçası nedenini ben de merak ediyorum. Ama aldığım bazı bilgiler göre buradan bazı insanlar karşı tarafa yanlış bilgiler aksettiriyor” diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın