Sivas’ta siyanürlü altın madeni: Köylüler köyünü terk etti

Sivas (Rûdaw) – Bölge kentlerinde son dönemde pek çok özel şirket siyanürle altın arama çalışması yürütürken su ve doğaya verilen hasar sonucu köylüler köyünü bırakıp göç etmek durumunda kaldı.

Sivas’ın Kangal ilçesindeki Porgoz (Pınargözü) köyünde 3 sene önceye kadar 120’ye yakın kişi yaşıyordu. Fakat şu anda köyde sadece 18 kişi kalmış durumda.

İlçenin 61 köyünden biri olan Porgoz köyünün boşalmasının nedeni ise siyanürlü altın madeni.

Özel bir şirket köyde ve civarındaki bölgede siyanür ile altın arama çalışması yürütüyor. Maden ise köylünün suyunun kirlenmesine, bahçelerin ekilmemesine ve köy sakinlerinin işsiz kalmasına yol açıyor.

“Suyumuzu kestiler”

Rûdaw’a konuşan Mehmet Ali Yeşildoğan, şunları kaydetti:

“Köyümüzde maden açtılar. Burada iş yapamıyoruz. Suyumuzu kestiler. Şu an gördüğünüz yerlerin tamamı tarlaydı. Hepsini aldılar. Suyumuz kapattılar.

Dışarıdan kendi adamlarını getirip çalıştırıyorlar. Bu köyden 10 kişi bile işe almadılar. Bütün işçilerini dışarıdan alıyorlar.

3 defa dava açtık. Mahkeme işleri durdurdu ama yeniden belge hazırlayıp işlerine geri döndüler.”

Köylü, kimsenin siyanürle altın aramasını istemiyor.

“Köyde yaşıyoruz ama dışarıdan süt ve yoğurt alıyoruz”

Halkın itirazına ilişkin kameraya konuşmak istemeyen muhtar da kendisinin de rahatsız olduğunu ancak geçinmek için madende çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor.

Köyde yaşayan Aziz Polat “Ağaçlarımız, tarlalarımızın tamamı kurudu. Eskiden suyumuzla değirmen döndürüyorduk ama şu anda hiç su yok. Aramızda da bunlarla iş yapan kişiler var” dedi.

Ali Koçkaya ise “Toza benzeyen kırmızı bir maddeyi getirip toprağıma serptiler. Artık tarlalarımıza hiçbir şey yeşermiyor. Köyde yaşıyoruz ama artık süt ve yoğurdu da dışarıdan para ile satın almak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.