Horasanlı Kürt tarihçi Kelimullah Tevehudi onurlandırıldı

23-04-2019
Rûdaw
Etiketler Horasan Kürt Kelimullah Tevehudi Başbakan Barzani Neçirvan Barzani Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt Basın Günü etkinlikleri kapsamında "Kürt Akademisi" ünlü tarihçi ve yazar Kelimullah Tevehudi'yi onurlandırdı.


Başkent Erbil’de düzenlenen törene Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin yanı sıra çok sayıda Kürt şahsiyet katıldı.


Horasanlı Kürt tarihçi 78 yaşındaki Kelimullah Tevehudi Başbakan Barzani’nin elinden onur plaketini aldı.


Barzani, tören sırasında yaptığı konuşmada Tevehudi hakkında, “Değerli hocamızın Kürdistan halkının daha iyi ve daha parlak bir geleceği olması adına başlattığı kültürel ve sanatsal mücadelesiyle gurur duyuyoruz. Entelektüelliğin bir örneği olan kendilerinin adı Kürdistan’ın tarihinde altın sayfalara yazılacak” ifadelerini kullandı.


Kelimullah Tevehudi İran’ın Horasan bölgesinde son 50 yılda özellikle Kürt dili, Tarihi ve kültürünün gelişmesinde önemli rolü üstlenmiş çok sayıda insan yetiştirmiştir.


Ünlü Kürt yazarı hayatı boyunca yazdığı 80 kitap ile Kürtlerin geleceğine ışık tutuyor. En çok satan "Kürtlerin Horasan’a göç tarihi" adlı kitabı 18 ciltten oluşuyor. Kitap şu ana kadar 16 kez basıldı.


İran’ın kuzey batısında yer alan Horasan, ülkenin en büyük bölgesi olarak biliniyor.

 

Bölgede Kürtler başta olmak üzere birkaç farklı din ve etnik grup yaşıyor. Kürtlerin Horasan’daki nüfusu 2 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli