KERKÜK – IŞİD’liler tavuk çalıyor

Erbil (Rûdaw) – IŞİD mensuplarının, Peşmerge Güçleri’nin çekildiği Kerkük ve etrafında yeniden ortaya çıkması halkı tedirgin ediyor.

 

Geçtiğimiz günlerde Dakuk yakınlarındaki Heftgaz köylerinde IŞİD mensuplarının hareketlenmeleri görülmüştü. Bir kaç yol boyunca IŞİD’in saldırılarına maruz kalan bölge halkını yeniden tedirginlik sardı.

 

Rûdaw’a konuşan Dakuk yakınlarındaki bir köyün sakini, her gün IŞİD mensuplarıyla karşılaştıklarını söyledi.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen köy sakini, “Gelip halkın tavuğunu çalıyorlar” dedi.

 

Köylü, “Çok tedirginiz, IŞİD’in güçlenmesiyle acı günleri bir daha yaşayacak mıyız bilemiyoruz. Daha kaç yol bu endişeyle yaşayacağız. Yardım talep ettiğimide de gerekli yanıtı almıyoruz. Çünkü peşmerge burada değil” diye konuştu.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Leylan İlçe Teşkilatı yöneticilerinden Derbaz Necat, köylülerin sözlerini doğrulayarak, “IŞİD mensupları zaman zaman küçük gruplar halinde ortaya çıkıyor. Gündüz Rohane deresinde bulunuyorlar. Geceleri de köylere giderek halkın mallarını çalıyorlar ancak halk bunu dile getiremiyor” ifadelerini kullandı.

 

Akrabalarının büyük bir bölümünün bölgede olduğunu dile getiren Derbaz Necat, şunları söyledi:

 

“Köy sakinleri geceleri uyuyamuyor. Irak ordusu 10 kilometre uzaklıkta, peşmerge de yok. Ordu bölgeyi kontrol altına alamıyor. Irak ordusunun bir yetkilisine neden opreasyon yapmadıklarını sordum, o da, ‘peşmerge olmadan yapamıyoruz’ dedi.”

 

IŞİD mensuplarının geçen Cuma hutbesi sırasında bölgedeki bir camiye giderek halkı uyardığını ifade eden KYB’li yetkili, “IŞİD’liler, kimsenin kendilerine karışmaması ve orduya bilgi verilmemesi konusunda halkı uyuarmış” diye konuştu.

 

Irak Parlamento Seçimleri’ne KYB adayı olan İdris Hacı ise, IŞİD mensuplarının bölgede hareketlernmelerinin mevcut olduğunu ifade ederk, “Irak ordusunun mevcudiyeti az ve onlar uzaktalar” dedi.