Erbil (Rûdaw) – APIKUR, Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatını Türkiye'ye yeniden başlatmaya hazır olduklarını, ancak bunun çalışma sözleşmelerinin dikkate alınacağı bir anlaşma yapılması şartıyla gerçekleşebileceğini açıkladı.
Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği( APIKUR), Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz sektöründe yatırım yapan uluslararası şirketlerin üye olduğu dernek, X sosyal medya platformunda Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki görüşmelerle ilgili açıklama yaptı.
APIKUR açıklamasında, " Tekrar tekrar belirttiğimiz gibi, APIKUR üyesi şirketler, üye şirketlerimizin mevcut sözleşmesel, ticari ve ekonomik şartlarını destekleyen anlaşmalara varıldıktan sonra, Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatını yeniden başlatmaya hazırdır" ifadelerine yer verdi.
Açıklamada APIKUR, "Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile şeffaf ve siyasi müdahale olmaksızın ödeme garantisi sağlayan yazılı bir satış anlaşması arayışında olduklarını" kaydetti.
Dün, Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'nin Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlaması için gerekli prosedürlerin tamamlandığını açıkladı. Bakanlık, Kürdistan Bölgesi yetkililerinden ihracatın yeniden başlaması için aktif sahaların üretimini Irak Petrol Pazarlama Şirketine (SOMO) göndermelerini istedi.
APIKUR'un açıklamasının bir bölümünde, "APIKUR üyesi şirketler, karşılıklı fayda sağlayacak bir çözüme ulaşmak için ilgili tüm taraflarla çalışmaya odaklanmıştır. Başbakan Sudani'nin 22 Şubat'ta yaptığı, petrol ihracatının yeniden başlamasının Irak ekonomisini güçlendireceği ve vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı yönündeki son açıklamasına katılıyoruz" ifadeleri yer aldı.
Mart 2023'ten bu yana, Kürdistan Bölgesi'nin günlük 400 bin varil petrol ve Kerkük'ün 75 bin varil petrol ihracatı boru hattı üzerinden durduruldu. Bu durum, Paris'teki uluslararası bir tahkim mahkemesinin Irak Federal Hükümeti lehine verdiği karardan sonra gerçekleşti. Mahkeme, Türkiye'nin 1973 anlaşmasını ihlal ettiğini, çünkü 2014'ten beri Bağdat'tan onay almadan Kürdistan Bölgesi'nin bağımsız petrol satışına izin verdiğini açıkladı.
Bu yılın başında, APIKUR sözcüsü Miles Caggins, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nin Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatının durdurulmasının zararının 23 ila 24 milyar dolara ulaştığını belirtmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın