Lahur Şeyh Cengi: KYB adına ayrı çalışırız

23-02-2023
Etiketler Lehur Şeyh Cengi KYB Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Lahur Şeyh Cengi, yayınladığı görüntülü mesajda hala Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) eşbaşkanı olduğunu belirterek parti içerisindeki durumu “darbe” diye tanımladı. Şeyh Cengi, "Yoldaşlarımız birlikte çalışmaya hazır değilse KYB adına birlikte çalışırız” mesajı verdi.

KYB içerisinde yaşanan krizin ardından parti tarafından “ihraç edildiği” açıklanan Lahur Şeyh Cengi, 8 dakikalık bir görüntülü mesaj yayınlandı ve bugünden itibaren partinin eşbaşkanı olarak siyasi faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.

Parti içerisinde 8 Temmuz 2021’de yaşanan olayların ardından ortaya çıkan durumu “KYB’ye ve Kürdistan Bölgesi'ndeki duruma yön vermek isteyen düşman ve muhaliflerin komplosu" diye tanımlayan Şeyh Cengi, buna rağmen gerilimi azaltmaya ve itidalli olmaya çalıştıklarını belirtti.

Şeyh Cengi, “Bize karşı tüm hukuk dışı ve parti işleyişine ters yaklaşımlara rağmen sadece ülkemizin ve halkımızın çıkarlarını koruma derdinde olduk. Tüm şahsi ve hizbi çıkarlardan uzak durumun daha da kötüye gitmemesi için sabırlı yaklaştık. Sorunları çözmek için medeni, hukuki ve usuli tedbirler alarak hakkımızdaki tüm haksız suçlamalara karşı mahkemede kendimizi savunmaya çalıştık” dedi.

Bundan sonra eşbaşkanlık yetkilerini kullanacağını vurgulayan Şeyh Cengi, “Bir buçuk yıl aradan sonra, mahkeme kararı ile KYB 4. Kongresinin verdiği meşruiyet ve partinin sadık üye ile kadroların oylarıyla kazandığımız tüm siyasi haklarımıza nihayet kavuştuk. Bugünden itibaren Kürdistan Yurtseverler Birliği eşbaşkanı olarak, Kürdistan ve Irak'taki siyasi güçler ve partiler ile yoldaşlarımızın, üyelerimizin ve kadrolarımızın desteğiyle siyasi faaliyetlerimize yeniden başlayacağız” ifadelerini kullandı.

KYB’nin bu süreçte hem hükümet içerisinde, hem de iç ve dış ilişkilerde zayıfladığını belirten Şeyh Cengi, "Yoldaşlarımız birlikte çalışmaya hazır değilse o zaman KYB adıyla mücadelemizi ayrı bir şekilde sürdürmek zorunda kalacağız" diyerek ayrı hareket edeceğinin sinyalini verdi.

Lahur Şeyh Cengi, KYB'nin bölgede iktidar partisi olduğunu ve geçmişte yaşananlara bizzat halkın şahit olduğunu vurgulayarak, parti içerisinde yaşanan durumu “darbe” diye nitelendirdi.

“Siyasi inadı” tercih edenlere karşı sandığı işaret eden Şeyh Cengi, “Sandıklar halkın kimi benimsediğini, kimlerin halkı hüsrana uğrattığını gösterecektir. Seçimler halkın ve partinin kimi tercih ettiğini ortaya çıkaracaktır” dedi.

Şeyh Cengi, Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflara da hitap eden Şeyh Cengi, iç ve dış tehditlere, halkın yaşam standardına, artan protestolara ve gençlerin yaşadığı hayal kırıklıklarına, KYB ile KDP arasındaki ayrışmaya, Bağdat'ın dayatmalarına karşı “dikkatli düşünme, kargaşa ve bencillikten uzak siyasi bir çözüm bulma” çağrısında bulundu.

Ne olmuştu

Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB), başta kurucu lideri Celal Talabani'yi kaybetmesi, parti içindeki çekişmeler ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan önemli gelişmeler nedeniyle 9 yıl aradan sonra, 5 yıl gecikmeli olarak kongresini 2019’da gerçekleştirdi. Kongrede, Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi eşbaşkan olarak seçildi.

8 Temmuz 2021 tarihinde Lahur Şeyh Cengi Talabani’ye yakın istihbarat ve terörle mücadele yetkilileri Bafıl Talabani tarafından değiştirildi. Bu durum parti içerisinde krize yol açtı.

Lahur Şehy Cengi, bu değişikliklere itiraz etti. İstihbarat merkezine yöneticiyi değiştirmek için askeri güç gönderilmesi kriz tırmandırdı. Ardından Bafıl Talabani, kendisine zehir verilmek suretiyle suikast gerçekleştirildiğini açıklayarak Lahur Şeyh Cengi’yi işaret etti.

Parti üst yönetimi tarafından eşbaşkanlık görevinden ihrac edilen Şeyh Cengi, hakkındaki iddiaları reddetti. KYB yönetimi, 2 Kasım günü Lahur Şeyh Cengi ile birlikte Ala Talabani, Jino Muhammed ve Şaduman Mela Hasan’ın partiden ihraç edildiğini açıkladı.

Erbil Güvenlik Mahkemesi 20 Şubat 2023 tarihinde Lahur Şeyh Cengi’nin hala KYB’nin eşbaşkanı olduğu yönünde karar verdi.

Ancak KYB’den karara cevaben yapılan açıklamada, parti içi meselelerin “kırmızı çizgi” olduğuna vurgu yapıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de kurtarılan Fevziye Emin Seydo

Sudani'nin Danışmanı: Gazze'ye kaçırılan Ezidi kadını Rûdaw aracılığıyla bulduk

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin danışmanı IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de bulunan Ezidi kadının bulunmasında Rûdaw’ın rolünden bahsetti.