Kürdistan bayrağı açması engellenen genç Rûdaw'a konuştu
Erbil (Rûdaw) –Basra’da düzenlenen Körfez Kupası final maçında Kürdistan bayrağı açması engellenmesinin görüntüleri sosyal medyada büyük yankı uyandıran Ajwan Ari Fevzi isimli Kürt genci neler yaşandığını ve hikayenin perde arkasını Rûdaw’a anlattı.
Sosyal medyada yayılan Irak’ın Basra kentinde 19 Ocak’ta oynan Körfez Kupası’nın final maçında Kürdistan Bayrağı açan Kürt gencine müdahale edilmesinin görüntüleri büyük tepkilere yol açtı.
Kürdistan bayrağı elinden alınan 25 yaşındaki Ajwan Ari Fevzi isimli Süleymaniyeli genç adam yaşananları Rûdaw’a anlattı.
Ajwan Ari Fevzi 19 Ocak’ta oynanan Irak-Umman yarı final maçına katılmak üzere Süleymaniye’den bir arkadaşıyla birlikte Basra’ya uçtu. Binlerce kişinin ülkenin çeşitli illerinden ve yurt dışından Basra’ya uçması havaalanında büyük izdihama yol açtı.
Ajwan Ari Fevzi “Süleymaniye’den maç için yola çıktığımda Kürdistan bayrağını yanıma aldım. Havaalanından taksiyle maçın yapıldığı stadyumun olduğu bölgeye vardığımızda bayrağı omuzlarımın üzerine tutturdum” diyor.
"Basra halkı çok misafirperver ve saygılı"
Üniversitede bilgisayar programcılığından mezun olan genç adam Basra kent merkezinde Kürdistan bayrağı ile gezerken hiçbir sorunla karşılaşmadığını belirtiyor ve ekliyor:
"Basra halkı çok misafirperver ve saygılıydı. Bizi her yerde Kürdistan bayrağı taşırken gördüler, gelip bizimle fotoğraf çektirdiler. Beni ve arkadaşımı en iyi şekilde ağırladılar, bizimle çok ilgilendiler. Bazı restoranlarda aşırı kalabalıktan dolayı yemek kuyruğu oluştu. Misafir olduğumuz için sıraya girmememize izin vermediler ve bizden yemek ücreti almayı kabul etmediler.”
Saat 15:30’da maçın yapıldığı stadyuma yöneldiklerini belirten Ajwan Ari Irak taraftarlarının alındığı kapıda aşırı kalabalık nedeniyle izdiham yaşandığını belirterek “Ama bizim Kürt olduğumuzu öğrenince bize öncelik verdiler. Çok kısa sürede sahayı gören en güzel türbine geçtik” şeklinde anlatıyor.
İçeri geçerken Kürdistan bayrağının omuzlarından geçirerek boynuna bağladığını elinde de Irak bayrağı olduğunu söyleyen genç adam “Iraklı taraftarlardan bazıları Kürdistan bayrağını görünce bizimle fotoğraf çektirdiler. Bazıları sosyal medyadan bizi ekleyerek fotoğrafları göndermemizi istediler. O ana kadar bir sorunla karşılaşmadık” diyor.
Maçın yaklaşık 30. dakikasında yanına gelen bir güvenlik görevlisinin Kürdistan bayrağını kendisine vermesini söylediğini belirten Ajwan ondan sonra cereyan eden olayları şöyle anlatıyor:
“Arkadan yetkili olan biri güvenlik görevlisine ‘bayrağı ondan al’ dediğini duydum. Benden bayrağı zorla alınca, ben de ‘Yasak mı?’ diye tepki gösterdim. Hatta çantama koymak için bayrağı ona vermemeye çalıştım ama başaramadım.
"Bayrağımız elimizden alınınca bizi teselli edenler oldu"
"Olaydan dolayı çok üzüldük. Tribünde olaya şahit olan bazı kişiler bayrağı elimizden aldıkları için sevindiler ama ondan fazla kişi yanımıza gelip bizi teselli etti ve endişelenmemizi söyledi. O kişilerin şoven ve faşist olduklarını fazla kendimize dert etmemizi söylediler. Ben de onlara orada çok sayıda yabancı bayrak olduğunu söyledim ve ‘Neden bunu yaptılar?’ dedim"
"Sizi PKK’li sandık dediler"
Birkaç dakika sonra bir güvenlik görevlisinin Kürdistan bayrağını kendisine iade ettiğini söyleyen genç adam "Bize nereli olduğumuzu sordular. Biz Süleymaniye'den gelen Kürtleri dedik. O da bize ‘Sizi İranlı Kürtler ve PKK'lılar zannettikleri'ni söyledi."
"Bayrağı öpünce beni alkışladılar"
Ajwan sözlerini şöyle sürdürüyor:
“En sonunda Kürdistan bayrağını bana geri verdiler. Ben de bayrağımı öptüm ve anlıma değdirdim. Bu hareketimi oradaki bazı taraftarlar alkışlayarak destekledi. Tabş rahatsızlık duyanlar da oldu.”
Ajwan Ari Fevzi’nin dediğine göre stadyumda güvenlik yetkililerin onlara, Irak bayrağı dışında Körfez Kupası’na katılan 7 ülkenin bayrağı dışında başka bir ülkenin bayrağının açılmasının yasak olduğunu söyledi. Ancak Kürdistan Bölgesi, Irak’ın resmi parçası olduğu Milli Takım’da Kürt oyuncuların da yer almasından dolayı yasak olmaması gerektiğini söylüyor.
Bayrağın kendilerine geri verilmesinin ise stadyumdaki Taqtaq ilçesinden bir grup Kürt gencinin güvenlik görevlileri ile konuşması ardından gerçekleştiğini söylüyor:
“Onlar sayesinde bayrak bize iade edildi. Daha sonra güvenlik görevlileri özür dilediler. Ve bizi protokol kısmında oturmaya davet ettiler ve ‘sizin için ne yapabiliriz’ dediler. Kendilerine teşekkür ettik ‘yerimiz iyi’ diyerek bu tekliflerini kibarca kabul etmedik. Ben ünlü Arap yorumcu Halil Blooshi ile fotoğraf çektirmeye götürün' dedim, kabul ettiler. Onunla selfi çektirdim. ”
Maçtan sonra Bağdat’a giden bir trene binen Ajwan ve arkadaşı bir günlük Bağdat gezisi ardından Süleymaniye ye döndü.
"Basra halkına sevgim ve sempatim arttı"
Basra’da yaşadığı deneyim ve yaşadıklarına ilişkin Ajwan Ari Fevzi şu yorumu yapıyor:
"Bu Basra gezisinden sonra Arap halkına, özellikle Basra halkına karşı daha sevgim ve sempatim arttı. Bundan sonra onlarla daha iyi ve dostani ilişki içerisinde olacağım.”
"İçişleri bakanı özür dileyecek"
KYB Grup Sözcüsü Suzan Mansur Rûdaw’a yaptığı açıklamada sosyal medyada 2 Kürt gencine yapılanları gördükten sonra İçişleri Bakanını bakanan yaşanan olayın kabul edilemez olduğunu ve her iki Kürt gencini bulduklarından kendilerinden resmi olarak özür dileyeceklerini bizzat kendisine söylediğini belirtti.
Basra’da düzenlenen 25. Körfez Şampiyonası final maçında Basra Uluslararası Stadı'nda Irak, Umman takımını 3-2 mağlup ederek 4. kez şampiyon olmuştu. Irak Milli Takımının şampiyon olması başta Irak kentlerinde olmak üzere Kürdistan Bölgesi'nde de sevinçle karşılanmış, günlerce sokaklarda kutlamalar yapılmıştı.
Irak’ın 44 yıl sonra ev sahipliğinde düzenlenen Arap Körfez Kupası, 6 Ocak’ta başlamış 19 Ocak'ta final maçıyla son bulmuştu.