Kürtçe seçmeli derse katılım yoğun; peki öğretmen sorunu nasıl çözülecek?

Erbil (Rûdaw) – Türkiye’de bu yıl yoğun kampanya sonucu pek çok öğrencinin Kürtçe seçmeli dersleri seçtiği ve bu yönde tercih ettiği belirtilirken sınıfların açılması durumunda Kürtçe öğretmeni sorununun nasıl çözüleceği muğlak.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler için takvim işlerken, öğrencilerin Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerini tercih etmesi için yoğun bir kampanya yürütülüyor.

Bu yıl gerek siyaset dünyası, gerekse de kurumlar ve sivil toplumun duyarlılık gösterdiği Kürtçe seçmeli derslere ilgi diğer yıllara oranla daha yoğun oldu ve önceki senelerden daha fazla öğrencinin Kürtçe dersleri tercih etmesi bekleniyor.

“20 milyon Kürt yaşıyor; bin iki bin öğretmen yetmez”

Bu yoğun tercihler sonucu ortaya Kürtçe öğretmen eksikliğinin çıkması gündemde.

Çok sayıda öğretmenin gerekeceğini belirten Mezopotamya Vakfı Koordinatörü Mikail Bülbül, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Bu sene çok yoğun bir katılım ve çok sayıda başvuru bekliyoruz, tabii okullar engel çıkarmazsa ve objektif bir şekilde bakanlığa ulaştırırlarsa. Çünkü birtakım engellerin çıkarıldığını ve başvuruların aktarılmadığını biliyoruz.

Çok sayıda öğretmenin gerekeceği ortada. Kürdoloji bölümlerinden çok sayıda öğretmen mezun oldu. 1500’den fazla öğretmen var; 20 milyondan fazla Kürt yaşıyor, bin iki bin öğretmen yetmez.”

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle kapatma yoluna giderken öğretmenlerle bir yıllık bir sözleşme imzalıyor. Dolayısıyla derslere bazen branş dışı öğretmen girebiliyor.

“Kürtçenin kendine has formasyonu var”

Kürtçe üzerine araştırmalar yürüten, yazar Roşan Lezgin ise Kürtçe formasyona dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Gerek Artuklu gerek Muş gerekse de Bingöl üniversitelerinden binlerce kişi mezun oldu, diplomasını aldı, Kürtçe eğitim gördü. Bunlar neden atanamasın ki?

Yazılı dil çok başka, dilbilgisi ve gramer gerektiriyor ve Kürtçenin kendine has formasyonu var. Bu işi bilenin atanması lazım.”

Kürtçe öğretmenleri de Kürtçe ders seçen öğrenci sayısına dikkat çekerek ilgili kurum ve yetkililere çağrıda bulundu.

“MEB’in bu duruma el koyması lazım”

Öğretmenler ise atamalarının yapılmasını istedi.

Kürtçe öğretmeni Seyfullah Tutan “4 yıldır Kürtçe öğretmenlik yapmayı bekliyorum. Kürtçe için öğretmen atanmıyor. MEB’in bu duruma el koyması lazım, çünkü Kürtlerin ve Kürtçenin buna ciddi anlamda ihtiyacı var” dedi.

Şu anda Kürtçe öğretmeni sayısı 79

Türkiye’de şu ana kadar kaç öğrencinin Kürtçe seçmeli derslerini seçtiklerine dair elde net istatistikler bulunmuyor. Fakat konuya dair çalışma yürüten kurumlar, bazı okullarda 300-400’e yakın kişinin ders için başvurduğunu bildirdi.

Şu anda Türkiye’nin genelinde sadece 79 Kürtçe öğretmeni ders veriyor.

Seçmeli dersler için son tarih 7 Şubat

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 7 Şubat 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvurması gerekiyor. 10 öğrencinin başvurması halinde sınıf açılmak zorunda ve ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam ediliyor