En çok çay tüketen Kürt kenti hangisi?

23-01-2019
Mehdî Mutlu
Mehdî Mutlu
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler Çay Diyarbakır Çin Kürt
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Çin'de düzenlenen Uluslararası Çay Kongresinin sonuç bildirgesinde, nüfus oranına göre en çok çay tüketen ülkesi Türkiye olarak gösterildi.

 

Buna göre dünyada 7.3 milyar insanın yıllık kişi başına çay tüketimi 500 gram; fakat bu oran Türkiye ve Kürt illerinde 3.5 kilo. Kısacası Türkiye yılda dünya ülkelerinden 7 kat daha fazla çay tüketmekte.

 

Kürt illerinde de özellikle de kahvehane alışkanlığının yaygın olduğu kentlerde çaya büyük bir ilgi var.

 

Diyarbakır'ın namı diğer “Yüksek Kahvesinde” bir araya gelen her yaştan vatandaşlar, her oturduklarında kaç bardak çay içtiklerini Rûdaw’a anlattı:

 

Muhammed Saygın: Günde 20 bardak çay içerim.

 

Musa Erelli: Kahvede oturduğumuz süreye bağlı 9-10 bardak olabilir.

 

Abdullah Kengerli: Eskiden 10-15 bardak içerdim şimdi biraz düşürdüm.

 

Diyadin Sert: Ben bir gün çay içmesem hastalanırım.

 

Türkiye'de çay üretiminin büyük çoğunluğu Karadeniz bölgesinde yapılıyor. Burada üretilen çay ile her yıl ortalama 259 bin ton çay iç ve Avrupa pazarlarına gönderiliyor.

 

Çayın anavatanı Karadeniz olsa bile Türkiye'de en çok çay tüketen iller Kürt illeri. Antep, Urfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor.

 

Diyarbakırlı kafe işletmecisi Seyfi Duman, “Diyarbakır insanı çayı çok sever, kafemde en çok sattığım içecek çaydır. Yeni nesil daha çok kahve ve çikolata ürünlerine meyil gösterse de belli bir yaşın üstünde olanlar çaydan vazgeçmiyorlar" diyor.

 

Kürt illerinde yerli çaydan çok halk arasında "Kaçak Çay" olarak bilinen yani Srilanka marka çaylar daha fazla tercih ediliyor. Serhad illerinde daha çok yerli çay tüketilirken; Diyarbakır, Mardin, Şırnak gibi illerde ithal çay kullanım oranı yüzde 90’ları buluyor.

 

Çay toptancısı Recep Dakak, “Diyarbakırda toptancılık yapmaktayım bizim şehrimizde % 90 oranında kaçak çay satılmakta. Fakat yerli ve kaçak çay arasında % 50 lik bir fiyat farkı var. Sanki bu yıl Diyarbakır'da yerli çayda da yavaş yavaş bir talep doğuyor" diyor.

 

Çay üretimi ve tüketimi dünyada uzak, orta ve muson Asya bölgeleri ve ayrıca Ortadoğu'da yükselirken, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde azalıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli