Laleş Tapınağı ABD’nin desteğiyle yenileniyor

Laleş (Rûdaw) - Ezidi Kürtlerin kutsal mekanı Laleş Tapınağı, ABD’nin sağladığı 500 bin dolar destekle yenileniyor.

Pensilvanya Üniversitesi ve Ezidi Ruhani Meclisi Şengal’deki Laleş Tapınağı’nın orjinal görüntüsünü ortaya çıkarmak için protokol imzaladı.

Pensilvanya Üniversitesi ve Ezidi Ruhani Meclisi arasında imzalanan protokole göre, Laleş Tapınağı’nın eski haline kavuşması için son 50 yılda yapılan değişiklikler düzeltilerek tapınağın tarihi görüntüsü ortaya çıkarılacak.

Laleş Tapınağı, bir çok kez tarihi yapısına uygun olmayan bir şekilde yenilendi. ABD hükümeti tapınağın orjinal görüntüsüne kavuşması için 500 bin dolar kaynak ayırdı. Pensilvanya Üniversitesi’nin desteğiylr başlayan çalışmaların bir yıl sürmesi bekleniyor. Onarım çalışmalarında Amerikalı uzman ekibe üç Ezidi mühendis de eşlik ediyor.

Rûdaw’a konuşan Laleş Tapınağı Sorumlusu Baba Çavuş, “Bin yıllık taşların ortaya çıkması için sonradan kullanılan geniş ve uzun dekorasyonu kaldıracağız. Çünkü aynı taşlar değil. Kutsal yerler için taş daha iyi ve daha heybetli. Tapınağın tarihi geçmişinin görünmesini istiyoruz. Çünkü bu şekilde halkın daha çok dikkatini çekiyor” dedi.

Pensilvanya Üniversitesi ve Ezidi Ruhani Meclisi arasında imzalanan protokole göre, duvarlara sonradan yapılan eklemeler kaldırılacak, zarar gören bölümler onarılacak, modern taşlar yerden kaldırılarak yerlerine tarihi taşlar döşenecek ve bazı kısımlar yenilenecek.

Ezidi Ruhani Meclisi’nin öncülüğünde yürütülen Laleş Tapınağı onarma çalışmalarında, Pensilvanya Üniversitesinin arkeoloji uzmanları, üç Ezidi mühendis ve Ezidi çalışanlar yer alıyor.