2 Komele peşmergesi Heşdi Şabi’nin elinde

22-12-2017
Rûdaw
İki peşmergenin serbest bırakılması için Irak ve ABD’li yetkililer nezdinde girişimler sürüyor
İki peşmergenin serbest bırakılması için Irak ve ABD’li yetkililer nezdinde girişimler sürüyor
Etiketler Peşmerge Heşdi Şabi
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – İran Kürdistanı Emekçi Devrim Partisi (Komele) üyesi iki peşmerge, Süleymaniye’den Erbil’e gelirken yolu şaşırınca Pırde kasabasında Iraklı güçler tarafından alıkonuldu.

 

Peşmergelerden birinin eşi, kocası ile arkadaşının işkence gördüğünü ve İran’a teslim edilmeleri tehlikesinin bulunduğunu söylüyor.

 

İki peşmergenin serbest bırakılması için Irak ve ABD’li yetkililer nezdinde girişimler sürüyor. Ancak henüz bir sonuç alınabilmiş değil.

 

Kendisi de peşmerge olan Sirwe, eşi ile arkadaşının bir ay önce Heşdi Şabi tarafından alıkonulduğunu belirtiyor.

 

Sadi Muazzer ve Reşid Efşari, Kasım ayında Süleymaniye’den Erbil’e gelirken yolu karıştırınca Kerkük sınırları içindeki bir Heşdi Şabi kontrol noktasında alıkonuldu.

 

Sadi Muazzer’in eşi Sirwe Mahmudzade, “Suçsuz, günahsızlar, sadece yolu karıştırdılar. İşkence görmüşler, İran’a teslim edilebilirler” diyor.

 

Heşdi Şabi, iki peşmergeyi, Iraklı güçlere suikast düzenleme girişimiyle suçluyor.

 

Komele, konuyla ilgili ABD güçlerine bilgi vermiş. ABD’li yetkililer ise, serbest bırakılmalarının kendi yetkileri dahilinde olmadığını ancak iki peşmereyi Kerkük’teki K1 askeri üssünde gördüklerini söylemiş.

 

Komele, iki peşmergenin can güvenliğinden Irak hükümetini sorumlu tutuyor ve bedeli ne olursa olsun serbest bırakılmalarını, İran’a teslim edilmelerine engel olunmasını istiyor.

 

Komele yetkililerinden Refik Hüseyin, “İran iki peşmergeyle görüşmüş. Bu endişe verici. Birçok girişimde bulunduk ancak şimdiye kadar sonuç vermedi” diyor.

 

İki peşmergenin serbest bırakılması için Kürt siyasilerle sivil aktivistler Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı ile Dışişileri Bakanı, ABD’nin Irak temsilcisi ve insan hakları örgütlerine mektup gönderdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli