Eğitim-Bir-Sen Başkanı: Çocuklar değil TBMM üyeleri andımızı okusun

Diyarbakır (Rûdaw) - Danıştay'ın "andımız tekrar okutulmalı" kararına tepki gösteren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır İl BaşkanıYunus Memiş: "Başta Danıştay üyeleri ve andımızın okutulmasını savunan tüm TBMM üyeleri her sabah mecliste andımızı okusun" dedi.


Rûdaw'a konuşan Memur Sendikaları Konfederasyonu Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, Danıştay'ın aldığı “Andımız yeniden okutulsun" kararına tepki gösterdi.

 

Okullarda okutulan “Andın” insani ve İslami olmadığının altını çizen Yunus Memiş, başta Danıştay üyeleri olmak üzere, CHP, MHP, İyi Parti ve Andımızı savunan tüm milletvekillerine de tepki gösterdi.

 

Andımızın içeriğinin diğer etnik kimlikteki çocukları ve aileleri rahatsız ettiğini belirten Memiş, "Türk'üm demek ile Türk olunmuyor. Çalışkanım demekle çalışkan da olunmuyor. Çocuklar yalan söylemezler. Her zaman doğru söylerler" dedi.

 

Memiş şöyle konuştu:

 

"Doğru söylemeyenler çıksın bu andı okusun. Danıştay üyeleri, Yargıtay üyeleri çıksın her sabah bu andı okusun. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli her sabah çıksın kendi parti binalarının önünde andımızı okusunlar. TBMM'dekiler de okusun. Hiç olmazsa andı her sabah okuduklarında belki çalışkanlık ve dürüstlük adına memleket de düze çıkmış olur."

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın 2013 yılında bu andı yürürlükten kaldırılırken sarf ettiği sözleri hatırlatan Memiş, "Sayın Cumhurbaşkanı o dönem Türküm demek ile Türk olunmuyor. Bu totaliter ve faşizan bir ant. Bunun kaldırılması gerekiyor demişti. Biz Sayın Cumhurbaşkanı'nın o söylediği sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Danıştay’ın "Yerindelik" kararını veremeyeceğini kaydeden Memiş, Milli Eğitim Bakanlığı'na da şu sözlerle tepki gösterdi:

 

"MEB'in sunduğu gerekçe çok hayret verici bir gerekçe. Diyor ki 'efendim yağmurda, karda, kışta çocuklar andımızı okuyor. Bu nedenle biz bu andı kaldırdık'. Böyle bir gerekçe mahkemeye sunulur mu? Bunun pedagojik alt yapısı, ülkenin bütünlüğü, ülkedeki etnik unsurları, bunların hepsini mahkemeye sunmazsanız olmaz. MEB üyeleri de çıksın bu andı okusun."

 

Türkiye'de 1932 yılından 2013 yılına kadar her sabah ilk öğretim çağındaki çocuklara okutulan "Andımız" 10 Ekim 2013 tarihinde hükümet tarafından yürürlükten kaldırılmıştı.

 

Türk Eğitim-Sen'in açtığı dava sonucunda Danıştay Mahkemesi temyiz yolu açık olmak üzere bu andın tekrar okullarda okutulmasına oy çokluğu ile karar verdi.

 

Türkiye'de ilköğretim çocuklarına okutulan Andımız şöyle:

Türküm, doğruyum, çalışkanım.
İlkem; küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak,
yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Ey büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, hiç durmadan yürüyeceğime and içerim.
Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!