Dersim’de sokakta kalan öğrenciler barınma sorunlarının çözülmesini istiyor
Dersim (Rûdaw) – Bir haftadan beri yurtta geçici kaldıklarını ve mağdur olduklarını gözyaşları içinde anlatan öğrenciler, barınma sorununun çözülmemesi halinde memleketlerine döneceklerini belirtiyor.
Dersim'de bulunan Munzur Üniversitesi'ne kayıt yaptıran öğrenciler, sınırlı KYK yurtları ve kentteki yüksek kiralar nedeniyle barınma sıkıntısı yaşıyor.
Türkiye'nin çeşitli illerden özellikle Kürt şehirlerinden Dersime gelerek Munzur Üniversitesine kayıt yaptıran çok sayıda öğrenci barınma sorunu çözülmediği için memleketlerine dönmek zorunda kaldı.
Dersim'de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda misafir olarak kalan daha sonra yurt sonuçları açıklandığında yedeklerde kalıp yurttan çıkarılan ve barınma sorunu yaşayan Munzur Üniversitesi öğrencilerinin mağduriyeti devam ediyor.
Valilik barınma sorununu çözmek için öğrencilerin bir kısmını çeşitli yurtlara yerleştirirken, Dersim Belediyesi ise öğrencilerin bir kısmını otellere yerleştirerek barınma sorununu çözmeye çalışıyor.
7 bin öğrenci var, yurt kapasitesi 2 bin 100
Yurtlarda yer bulamayan çok sayıda öğrenci kentteki ev kiralarının yüksek olması nedeniyle ev kiralayamıyor.
7 bin öğrencisi bulunan üniversitede yurt kapasitesinin 2 bin 100 olması, öğrencileri kiralık evlere yöneltti. İl genelinde 1+1 daire kiralarının 2 bin liradan başlaması, 2+1 olanların ise 4 bine kadar çıkması öğrencileri daha da mağdur etti.
Kentte barınma sorunu çözülmeyen çok sayıda öğrenci yurtlarda aynı yatakta uyumak zorunda kalırken, kalacak yeri olmayan çok sayıda öğrenci de kalabalık bir şekilde aynı evde kalmak zorunda kalıyor.
Gözyaşları içinde anlattı
Bir haftadan beri yurtta geçici kaldığını ve perişan olduklarını gözyaşları içinde anlatan öğrenciler, barınma sorununun çözülmemesi halinde memleketlerine döneceklerini belirtiyor.
Munzur Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek ise öğrencilerin barınma sorununun yakın bir zamanda çözüleceğini belirtiyor.
Hatice Duman, "Hakkari'den buraya geldim, bu bölümü kazandım ama zor durumda ve mağdurum kimse de yardım etmiyor ne yapacağımı bilmiyorum" diye konuştu.
Gulan Mizgin, "Üniversiteye yoğun öğrenci talebi olduğu için yurtlar bu kapasiteyi kaldırmadı. Bu yüzden gelen yeni öğrenciler barınma sorunu yaşıyor. Ben de burada öğrenciyim, çok sayıda öğrenciyi evimde misafir ediyorum ama bu sorun bu şekilde çözülmez "şeklinde konuştu.
‘Binden fazla öğrenci açıkta’
Çocuklarının kaydını yaptırmak için Dersim'e gelen Şırnaklı aileler de barınma sorununu çözemedikleri için çocuklarının mağdur olduklarını ifade ediyor.
Hezni Gülenç de, "Şırnak'tan geldim, çocuğum psikoloji bölümünü kazandı. Ama yurtta yer yok, yurt az öğrenci alıyor. Mağduriyete yaşadığımız için belediye başkanına gittik sağolsun bize yardımcı oldu. Ama devletin bu sorunu çözmesi gerekiyor"diye konuştu.
Rektör: Bütün öğrenciler misafir öğrenci olarak yurtlarda barınmaktadır
Rûdaw'a açıklamada bulunan Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, "Bugünlerde gündeme gelen barınma sorunu var, ülkemizde ve diğer kentlerde olduğu gibi üniversitemizde de barınma ile ilgili taleplerin olduğunu iletmek istiyorum. Bu sorunlar çözülüyor, kentimizde nüfus anlamında ve barınma ihtiyaçların karşılanması konusunda bazı zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Ama bunu sayın valimizin ve devletimizin girişimi ile büyük oranda çözüldüğünü görmekteyiz. Genel anlamında mevcut durumda bütün öğrenciler misafir öğrenci olarak yurtlarda barınmaktadır. Ama genel olarak kayıt noktasında da çok kısa zamanda bütün öğrencilerimizin yerleşeceğini ve problemin ortadan kalkacağını düşünüyoruz" dedi.