Rojava Özerk Yönetimi Kürdistan Bölgesi Temsilcisi: Tehditleri ciddiye alıyoruz

Erbil (Rûdaw) – Rojava Özerk Yönetiminin Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Zahiye Alareş, Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yönelik tehditlerini ciddiye aldıklarını söyledi.

Rusya'nın arabuluculuğunda Türkiye ile Suriye arasında yapılacak herhangi bir anlaşmanın genel olarak Rojava’ya özelde de Özerk Yönetim ve DSG'ye etkisi Rojava'daki Kürtlerin ana gündemi haline gelmiş durumda.

Rûdaw Radyo’da Üçüncü Göz (Çavê Sêyem) programına konuşan Rojava Özerk Yönetiminin Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Zahiye Alareş, Rojava yönetiminin Türkiye’nin operasyon tehdidini ciddiye aldığını söyledi.

Zahiye Alareş, “Türkiye’nin tehditlerini hafife almıyoruz. Çok ciddi görüyoruz. Ancak operasyonun da kolay kolay gerçekleşeceğini düşünmüyoruz. Karadan bir saldırı olması halinde bunun çok olumsuz sonuçları olacaktır. Başta binlerce insanın yeniden göç etmesine neden olacak” ifadelerini kullandı.

Alareş, operasyon tehdidi altındaki bölgelerde bir milyon 800 bin sığınmacı ve mültecinin yaşadığını hatırlatarak, saldırının yeniden göçe neden olacağını vurguladı.

Alareş “Daha da önemlisi binlerce IŞİD üyesi ve ailesi Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki bölgelerde tutuluyor. herhangi bir saldırı ciddi bir güvenlik sorunu oluşturacaktır” dedi.

Programına değerlendirmelerde bulunan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Politbüro Üyesi Muhsin Tahir de uluslararası bir uzlaşı olmaksızın Suriye ile Türkiye’nin kolay kolay anlaşamayacağını söyledi.

Muhsin Tahir, “Suriye rejimi kendi başına Türkiye ile yakınlaşma yönünde karar veremez. Karar alma iradesi Suriye’nin elinde değil. Daha çok karar verici güç İran ve Rusya’dır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, Suriye hükümeti ile müzakereler için Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Suriye topraklarında tamamen çıkarılmasını ve feshedilmesini ana koşulu olarak öne sürüyor.

Ancak uzmanlar, ABD'nin ve uluslararası Koalisyonun desteğinin DSG güçlerini Suriye’den gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı koruyacağı görüşünde.