Diyarbakır (Rûdaw) – Başta Diyarbakır olmak üzere, Kürt illerinde son 5 yıl içinde açılan Kuran kursu sayısının yüzde 200 arttığı belirtiliyor.
Sadece Diyarbakır’da açılan 70 Kuran kursunun büyük bölümünde, Arapça haricinde derslerin çoğunluğu Kürtçe veriliyor. Yılda yaklaşık 15 bin kişi bu kurslarda eğitim görüyor.
Aram Timurtaş (17), Kuran kursu öğrencisi. Şırnak’ın Cizre ilçesinden olan Timurtaş, Suffe Kuran Kursu’nda eğitim görmek için Diyarbakır’a gelmiş. O, babasının medresede eğitim görüğünü ve babasının izinden gittiğini belirterek, Diyarbakır’da 4 yıldır okuduğunu söylüyor.
Aram Timurtaş, “Arapça ilmini okuyorum. Hedefim İslam ilmi üzerinde çalışıp geliştirmek. Allah’ın izniyle gelecekte İslamiyeti daha ileriye taşıyacağım” diyor.
Diyarbakır’da 5 yıl öncesine kadar sadece bir kurs bulunuyordu. Yeni hükümet iktidara gelince kursların önünü açtı. Bu sebeple Diyarbakır’da 70, Kürt illeri genelinde 550 Kuran kursu açıldı.
Tayyip Elçi, hem Suffe Kursu’nda ders veriyor imam hem de Medrese Alimleri Vakfı başkanlığını yürütüyor. Yüzlerce öğrenci onun yanında eğitim görüyor. Öğrencilerin yaşları 12 ile 25 arasında değişiyor. Ortaokuldan yükseklisansa kadar dersler veriliyor. Derslerin büyük çoğunluğu da Kürtçe.
Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi, “Bütün dersleri Kürtçe veriyoruz. En başta da Kuran dersini, sonra sarf, neum, belagat, mantık, İslam ilimleri, tefsir, hadis, İslam tarihi ve feraiz gibi dersleri” diye belirtti.
Kürt illeri genelindeki Kuran kurslarında yaklaşık 15 bin öğrenci ders görüyor. 1924’te çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu halen yürürülükte olduğu için medreselerin açılması yasak. Bu yüzden medrese eğitimi, Kuran kursu adı altında açılam kurslarda veriliyor. Her dini grup, kendine göre müfredat belirlemiş durumda. Dini sendika temsilcileri, bunun önünün alınmaması durumunda gelecekte büyük sorunların ortaya çıkacağını belirtiyor.
Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, “Medreselerde şu an ortak bir müfredat yok. Ortak bir eğitim sistemi de yok. En önemlisi de medreselerden mezun olacaklar için ortak bir sınav komisyonunun olmaması. Hocalarımız şimdi ortak bir müfredat için çalışıyor” diye konuştu.
Bu kursların sayısı 550 olarak görünse de köylerde gayriresmi olarak açılan çok sayıda medrese de bulunuyor. Bu yüzden, son 5 yıl içinde bölgedeki kursa sayısının yüzde 200 artmış olacağı tahmin ediliyor. Kursların büyük çoğunluğu da Diyarbakır’da açılmış ve Diyarbakır, Kürtçe Kuran kurslarında başı çekiyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın