Parlamento Başkanı Fayeq: Bugünkü oturumun hiçbir yasal veya usuli değeri yok

22-05-2023
Etiketler Kürdistan Parlamentosu KDP KYB Rewaz Fayeq
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayeq, parlamentonun oturumunda yaşanan olayların ardından, “Bugünkü oturumun hiçbir yasal veya usuli değeri yoktur” şeklinde açıklama yaptı.

Kürdistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen oturum, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekilleri arasında yaşanan arbedenin ardından ertelendi.

Oturumun ardından bir açıklama yapan Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq, şunları kaydetti:

“Kürdistan Parlamentosu Başkanı olarak içtüzüğün 18'inci maddesinin 3’üncü fıkrasında bana verilen yetki ışığında Pazartesi günkü oturum ertelenmiş ve sonlandırılmıştır. Erteleme sonrası oturumdan çıkacak herhangi bir sonucun yasal ve usuli hiçbir değeri olmayacaktır. Parlamento Başkanı'nın imzası olmadan herhangi bir kuruma gönderilecek hiçbir kararnamenin yasal karşılığı ve değeri yoktur."

Ne olmuştu?

Kürdistan Parlamentosu genel seçimlere hazırlık yapılması amacıyla Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun seçim çalışmalarına başlamasını görüşmek üzere bugün toplandı.

Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq, bireysel inisiyatifini kullanarak, “Yasaların ulusal birliği sağlamak amacıyla  bana verdiği  18. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen mutlak ve koşulsuz yetkilerimi kullanıyorum. Oturumu bilinmeyen bir tarihe erteliyorum” diyerek oturumu kapattı.

Parlamento Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami ise bu duruma tepki göstererek Parlamento Başkanının bu kararını onaylamadıklarını söyledi.

Hewrami, “Bu bireysel bir karardır. Toplantıya devam edilmesinden yana olanlar elini kaldırmalıdır" diyerek oturumun devam etmesini oylamaya sundu. Parlammento oturumun devam etmesi yönünde oy kullandı.

Ardından Hewrami seçim komisyonun çalışmalarına başlamasını oylamaya sundu. 58 vekilKürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun çalışmalarına başlaması lehinde oy verdi.

Bunun üzerine KYB'li vekiller Başkanlık Kürsüsünü basarak oylamayı engellemeye çalıştı. Bazı vekiller Parlamento Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami ve Başkanlık Sekreteri Muna Kahveci’nin üzerine yürüdü, ellerindeki şişeleri, dosya ve kağıt mendilleri kürsüye fırlattı.

İçtüzüğün 18’inci maddesi

Kürdistan Parlamentosu İçtüzüğü'nün 18. maddesinin 3. paragrafı, Parlamento Başkanının görev ve yükümlülüklerini kapsıyor.

Bu maddede, Başkanın oturumlarını açma, kapatma ve sonuçlarını açıklama yetkisine sahip olduğu belirtiliyor.

KYB ile KDP arasında krize neden olan maddelerden bir olan genel seçimlere ilişkin düzenlemelerde KYB, azınlıklara verilen 11 kotanın yarısının Süleymaniye’ye verilmesini talep ediyor. Ayrıca Süleymaniye’ye ayrılan bütçe payının arttırılmasını istiyor.

KDP ise Asur, Suryan, Kildan, Ermen ve Türkmenler için ayrılan kotanın o bölgede yaşamadıkları için Süleymaniye'ye verilmesine karşı çıkıyor. Ayrıca Süleymaniye’nin İran ile olan gümrük kapılarının hükümet hazinesine aktarılmasını istiyor.

KYB bu talepler yerine getirilmedikçe seçimlerin yapılmasına sıcak bakmıyor. KDP ile KYB üst düzey heyetleri son bir kaç gündür bu konuları müzakere ediyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli